10.10.2024 | 18:05
АКФ: Издигането на Сарафов за главен прокурор е недостойно и срамно
Срещу него все още тече проверка за връзките му с аферата "Осемте джуджета", припомнят от организацията

В последния възможен ден на номинации за нов главен прокурор стана ясно, че отново, както и през 2019 г., когато беше издигнат Иван Гешев, има една единствена номинация за поста. Трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) – Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова – са издигнали Борислав Сарафов за кандидат за нов главен прокурор.

Припомняме, че от 2020 г. насам, когато Антикорупционният фонд (АКФ) публикува разследването си „Осемте джуджета“, в публичното пространство бяха изнесени множество свидетелства и данни за близки връзки между Борислав Сарафов (тогава заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба) и лидера на мрежата за неформално влияние в съдебната система Петьо Петров–Еврото.

Така например, един от основните свидетели в „Осемте джуджета“ Илия Златанов твърди, че между Борислав Сарафов и Петьо Петров–Еврото е имало близки отношения и че повече от веднъж е виждал Сарафов да чака за среща с Петров в „Осемте джуджета“.

Твърденията на Илия Златанов се потвърждават и от снимки, получени по електронна поща, които АКФ публикува през 2023, на които се виждат Петьо Петров и Борислав Сарафов в дружески разговор пред „Осемте джуджета“.

Данните от твърденията на Златанов и снимките се потвърждават и от показанията на тайна свидетелка, разпитана на 31 май 2023 г., според която в „Осемте джуджета“ е имало чести посещения на Борислав Сарафов и други висши магистрати при Петьо Петров-Еврото. Показанията ѝ са част от разследването, образувано на 29 май 2023 г. в Софийската районна прокуратура (СРП), което започва, след като ден по-рано АКФ публикува снимките на Петров и Сарафов пред „Осемте джуджета“.

Припомняме и че срещу Борислав Сарафов все още тече проверка на специалния прокурор за разследване на главния прокурор и неговите заместници Даниела Талева относно данните за връзките му с аферата „Осемте джуджета“.

Издигането на кандидатурата му, докато тази проверка не е приключила, е недостойно и срамно.

Миналото лято Борислав Сарафов твърдеше, че изясняването на аферата „Осемте джуджета“ е „ключов залог“ за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата.

С издигането на Сарафов днес става ясно, че нормалното функциониране на прокуратурата се отлага за поне още седем години.

Становището е публикувано на сайта на неправителствената организация “Антикорупционен фонд”

 

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране