13.10.2024 | 18:27
Радев: ВСС показва, че е подвластен на политическата конюнктура
Надявам се, че има достатъчно механизми Сарафов да не бъде избран за главен прокурор, каза от своя страна журналистът Йово Николов

Обществените очаквания към новия главен прокурор – да възстанови чувството за справедливост, са огромни. В тази мисия следва той да се ползва с високо обществено доверие, а това изисква легитимност на неговия избор. Настоящият Висш съдебен съвет, след всичко, което натвори, не може да отговори на тези високи обществени очаквания. Това коментира президентът Румен Радев във връзка с номинацията на и.ф Борислав Сарафов за титуляр на поста.

„ВСС нееднократно демонстрира, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости. Демонстрира го и с последното си решение да издигне само един кандидат на този пост“, допълни Радев пред журналисти след откриването на Годишната среща на местните власти, организирано от Националното сдружение на общините в Република България.

Сарафов беше номиниран за главен прокурор на 10 октомври. Той е единственият кандидат, издигнат от трима членове на прокурорската колегия на заседанието на Пленума на ВСС. Предложението Сарафов да застане начело на прокуратурата беше внесено от Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов. Изслушването на Сарафов и изборът на главен прокурор ще са на 16 януари. Най-малко 13 гласа са необходими, за да има нов обвинител №1 според промените в НПК и Закона за съдебната власт.

Според държавния глава народните представители, настоящи и бъдещи, трябва да си дават ясна сметка, че навременното избиране на членовете на тези важни органи, какъвто е и ВСС, не е въпрос на желание и възможности, а е тяхно конституционно задължение и това трябва да стане възможно най-скоро.

Той отново атакува промените в Конституцията, направени от т.нар „сглобка“.

„Нека като обеца на ухото виси споменът за „сглобката“, която вместо да изпълнява Конституцията, реши да я променя. Днес ние берем отровните плодове на това посегателство върху нея. Със самата процедура, така както я започнаха и смятат да я продължават с един кандидат, кадровиците на съдебната власт гарантират не друго, а излагане на риск на самата процедура. Едно е сигурно – те създадоха напрежение не само в професионалните среди, но и в цялото общество. И по този начин да изложат на риск самата процедура и да нанесат сериозен, пореден удар на тази система, която е изключително важна за българската държавност“, каза президентът.

Той посочи, че „не само обществото, но и партиите ще спечелят, ако поне за няколко дни загърбят темата „кой е по-лош“ и отворят големия дебат, който всички ние чакаме – как се направят така, че ако вземат властта, България да бъде по-сигурна, по-силна, по-успешна и по-богата“.

Румен Радев коментира и отношенията между България и Северна Македония.

„Преговорите приключиха през юли 2022 година, когато двете страни подписахме двустранния протокол по Договора за добросъседство и сътрудничество. Ако говорим за диалог, той следва да се води между Северна Македония и Европейската комисия. Диалог, на базата на приетата преговорна рамка за РСМ и то с пълно единодушие от всички държави членки, приета и от правителството на Северна Македония. Диалог по условията, които РСМ трябва да изпълни, така че да започнат преговорите за членство в ЕС. България може да помага в този процес“, подчерта Румен Радев.

Йово Николов: Надявам се, че има достатъчно механизми Сарафов да не бъде избран за главен прокурор

Надявам се, че има достатъчно механизми Сарафов да не бъде избран за главен прокурор и ще трябва мобилизация на всички органи, които имат отношение към назначаването му. Това коментира журналистът от „Капитал“ Йово Николов в интервю за БНР по повод номинацията на и.ф Борислав Сарафов за титуляр на поста.

„Мобилизация означава, че дори и да се спазва буквата на закона, все пак има морални норми, които ние сме загърбили пред последните 30 години и трябва да се спазят, за да върви това общество напред“, допълни Николов.

Сарафов беше номиниран за главен прокурор на 10 октомври. Той е единственият кандидат, издигнат от трима членове на прокурорската колегия на заседанието на Пленума на ВСС. Предложението Сарафов да застане начело на прокуратурата беше внесено от Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов. Изслушването на Сарафов и изборът на главен прокурор ще са на 16 януари. Най-малко 13 гласа са необходими, за да има нов обвинител №1 според промените в НПК и Закона за съдебната власт.

В същия ден от „Продължаваме промяната-Демократична България“ обявиха, че ще търсят подкрепа от всички „парламентарно представени партии без ДПС-Ново начало на Пеевски“, за да сезира Конституционния съд заради номинацията. За внасяне на искането са нужни 48 подписа на депутати, като така процедурата по избор на главен прокурор може да бъде спряна поне до произнасянето на магистратите. Депутатите на коалицията са 39, така им трябват подписите на още 9 народни представители.

По-късно независимите депутати около почетния председател на ДПС Ахмед Доган (24-ма) заявиха, че ще подкрепят жалбата на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Според журналиста Йово Николов няма какво да се случи, така че да не бъде избран Борислав Сарафов.

„Не виждам какво би се случило, така че да не бъде избран номинираният Борислав Сарафов за главен прокурор. Историята показва, че са възможни подобни промени. През 1998 година президентът Стоянов отказа да назначи Бойко Рашков. Сменен беше ВСС и бе избран Никола Филчев. Последиците не бяха добри, защото Филчев се оказа спорна и радикална фигура с основен принос за сегашната ситуация в съдебната система“, аргументира мнението си той.

Николов коментира изказването и на прокурор Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите, че всички други са виновни за настоящата ситуация, но не и прокурорите.

„Подозрителен съм, когато трудови колективи обясняват ситуацията около себе си и дават или не дават подкрепа за някого. Знаем, че прокуратурата е йерархична структура и хората в нея са зависими от техния началник, така че тези коментари са малко подозрителни“, посочи журналистът.

Йово Николов изрази и съмненията си, за договорки в НС и търговия за определени хора, които трябва оглавят регулатори и други институции.

„Това, което съзирам в бързането е, че прокурорската квота във ВСС са близки до един политик. Не може да искаме да имаме правосъдие, когато издигаме за главен прокурор такава спорна фигура“, каза той.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране