16.10.2024 | 12:51
Президентът ще блокира избора на главен прокурор и шеф на ВАС
Според Румен Радев, всичките действия на ВСС дотук не вдъхват доверие нито в професионалните среди, нито в обществото

Президентът Румен Радев даде знак, че може да блокира очаквания избор на Борислав Сарафов за нов титулярен главен прокурор, обявявайки, че вотът ще бъде нелегитимен. “За мен този Висш съдебен съвет няма легитимност да проведе избора на нов главен прокурор“, каза Радев в сряда.

“Няма да коментирам дори изтеклия мандат на ВСС, но този съвет показва, че всичките му действия дотук не вдъхват доверие нито в професионалните среди, нито в обществото“, допълни президентът. В отговор на въпрос дали тази позиция означава, че може да не подпишете указа, Радев отговори буквално: “Това е към момента, което съм заявил. Има време до януари месец“.

По повод протеста, организиран от “Правосъдие за всеки“ срещу вероятния избор на Сарафов за главен прокурор, Радев каза: Аз вече казах, че това напрежение ще продължи, включително в обществото, и това се случва“.  Ако президентът блокира избора на Борислав Сарафов за главен прокурор, той ще трябва да направи същото, ако същият “нелегитимен” ВСС избере нов шеф на Върховния административен съд.

Във вторник вечерта граждани се събраха пред сградите на правителството и парламента на протест с искане да бъде прекратена процедурата за избор на нов главен прокурор. Демонстрацията бе организирано от Инициатива “Правосъдие за всеки” и премина под наслов “#Кой прегрупира главните прокурори”. Организаторите събираха подписи за спиране на процедурата за избор на главен прокурор, предаде БТА.

“Има една традиция, че за поста на главен прокурор за втори пореден път има само една кандидатура и за втори път има лауреат на Висшия институт на МВР. Нямаме нищо против този институт, но нека подготвя кадри за МВР, полицията или борбата с престъпленията, но не и за прокуратурата”, каза Емил Георгиев от организаторите.

На 10 октомври на последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което могат да се направят номинации за нов главен прокурор, бе издигната кандидатурата единствено на Борислав Сарафов. В момента Сарафов е изпълняващ функциите главен прокурор, след като мандатът на предшественика му Иван Гешев бе прекратен предсрочно. Гласуването на кандидатурата на Сарафов трябва да бъде на 16 януари.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране