17.10.2024 | 15:12
Нищо ново! Системата BG-Alert пак се издъни
За да получат пробното тестово съобщение за тревога, потребителите е трябвало да направят допълнителна настройка на смартфоните си

Националната система за ранно предупреждение BG-Alert не сработи според очакванията по време на общия тест, който трябваше да се осъществи между 13:00 и 13:30 часа.

Оказа се, че за да получат пробното тестово съобщение за тревога, потребителите е трябвало да направят допълнителна настройка на смартфоните си. Например, в телефоните с iOS, в “Известия” потребителите е трябвало да дадат ръчно разрешение за получаване на тестови съобщения. Подобно ръчно действие трябвало да направят и потребителите с Android OS.

Автоматично са били отбелязани известията за “Сериозна опасност”, “Информация” и “Човек в неизвестност”, но не и “Тестови сигнали”. Затова и смартфоните масово не са получили тестовия сигнал.

Това е вторият опит да се провери техническата готовност на системата. По план първият опит трябваше да се случи на 1 октомври, но тестът беше отложен заради ескалацията на напрежението в Близкия Изток и опасенията да не се стигне до излишно напрежение у нас.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране