18.10.2024 | 17:09
Конкурсът за нотариуси е нагласен. Печелят го само деца, роднини и приближени на действащи нотариуси и магистрати
Подкупът за място на нотариус започва от 300 000 лева

Получихме това писмо на редакционната поща. То е адресирано и до други медии. Днес и утре в Министерството на правосъдието се провежда устният изпит за кандидатите за нови нотариуси в един очевидно опорочен конкурс.

Ето какво ни пише нашият читател, който не е пожелал да си напише името, но информацията, която изнася, отговаря на истината:

Здравейте,

Пише Ви един от участниците в конкурса за нотариуси, насрочен със Заповед № СД-05-2/10.01.2023 г., изменена със Заповед № СД-05-74/19.04.2024 г. на министъра на правосъдието, чиято първа фаза – писмен изпит с казус, беше проведена на 25-ти август, в 272 и 292 аудитория на СУ „Св. Климент Охридски“.

Ще започна оттам, че проектозаповедта, с която конкурсът беше първоначално насрочен, датира още от края на 2022 г. (месец ноември), и беше издадена от служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

След като първата избрана дата беше отложена, поради множество обжалвания в съда от страна на бивши и действащи нотариуси, след близо 2 годишно забавяне, конкурсът най-накрая беше насрочен, а първата фаза – писмен изпит, както отбелязах по-горе, беше проведена на 25-ти август, тази година. Докато провеждането на конкурса се бавеше, поради висящи съдебни процедури, новината, че такъв конкурс предстои, стана широко известна и привлече множество колеги юристи, които подадоха документи за участие.

След необичайно дългото забавяне на обявяването на резултатите от писмения изпит, най-накрая след близо месец и половина от провеждането му, същите излязоха, а внимателният им преглед предизвика у мен, както и в останалите девет десети от участниците, абсолютен потрес и недоумение. Оказа се, че почти всички издържали с отлични или близо до отлични оценки са деца, родственици или приближени до действащи нотариуси и магистрати. Нещо което, следящите отблизо процесите в областта на нотариалната дейност знаехме, но съмненията ни бяха потвърдени и от публикации в множество сайтове и фейсбук страници.

Това са само част от участниците – деца и роднини на нотариуси и магистрати, явили се на конкурса и получили най-високите оценки от конкурсната комисия:

1. С отличен успех оценка 5.80 на писмения изпит се е представила Десислава Чернева, дъщеря на известната съдийка, която е избрана за  заместник-председател на Върховния административен съд – Мариника Чернева. Бащата на отличничката, съща е нотариус във Варна – Стилян Димитров Чернев.

2. Кандидат нотариус Орлин Танев е  също отличник с оценка 5.60 , чийто известен баща е  председателя на Нотариалната камара – Димитър Танев.

3. Христина Йонкова Литова, която е помощник-нотариус в София, е дъщеря на известния столичен нотариус Йонко Христов Литовски.

4. Силвия Дахтерова – дъщерята на един от най-известните софийски нотариуси Иван Дахтеров, също е от печелившите кандидати.

5. Огнян Липчев, друг кандидат нотариус представил се блестящо, е син на съдия Благовеста Любомирова Липчева – съдия  от Върховен административен съд.

6. Петър Обретенов – син на нотариус Обретен Петров Обретенов – нотариус на Балчик.

7. Мартин Благоев – син на софийския нотариус Валентина Благоева.

8. Петър Благоев – другият син на нотариус Валентина Благоева.

9. Светослав Микушински – син на председателката на ВКС Галина Захарова и софийския нотариус Светлин Микушински

10. Стела Катранджиева – дъщеря на софийския нотариус Красимир Катранджиев.

11. Борислав Монов – ще бъде третият нотариус във фамилия Монови

13. Митко Басаров – син на нотариус Людмила Паскалева Гонова от Варна.

14. Кристиян Тенев, син на софийския нотариус Людмила Тенева.

15. Иван Тинков, син на пловдивския нотариус Лиляна Тинкова.

16. Михаил Стоянов – фаворит на Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд.

17. Александър Димитров – син на софийския нотариус Росица Рашева.

18. Василена Вачевска – Димитрова – съпруга на кандидата Александър Димитров и снаха на нотариус Росица Рашева.

Останалите взели конкурсния изпит са помощник-нотариуси, повечето от тях работещи в кантората на своите родители, като не всички са изчерпателно изброени по долу:

Цондю Цондев, Костадинка Георгиева Кръстева, Радостина Полихнова, Николай Атанасов Писаров…

Въпросът, който веднага идва на ум, на всеки непредубеден човек е – как така повечето класирали се напред в конкурсната процедура кандидати, и то най-вече тези с отлични и много добри оценки, са все деца на видни действащи нотариуси и магистрати, имайки предвид скромната (около 30 годишни) възраст на огромната част от тях, както и никаквия или минимален юридически стаж?

В тази връзка, защо Министерство на правосъдието до ден днешен не публикува казуса за писмения изпит и решението му, веднага след като беше изтеглен, каквато е практиката за всички други изпити и конкурси. Към днешна дата, нито един от взелите участие в изпита, няма никаква идея, въз основа на какви критерии и стандарти е получил оценката, която му е поставена от конкурсната комисия. Това само по себе си е абсолютно скандално и основание за анулирането на цялото конкурсно производство.

Очевидно е, че става дума за флагрантно опорочен конкурс. Големият проблем обаче е, че нищо не може да се направи, тъй като конкурсната комисия действа в условия на пълна независимост и оперативна самостоятелност, а решенията ѝ не подлежат дори на съдебен контрол. Във връзка с последното, съществува и съдебна практика на ВАС. Истината е, че всички останали, които нямаме необходимите семейни връзки в нотариалните среди, сме абсолютно безсилни. На нас се гледа като на болестотворни налепи, които просто трябва да бъдат „изчегъртани“ от здравата снага на окупираната от няколко десетки фамилии нотариална професия.

Уважаеми журналисти, обръщаме се към Вас, не с илюзията, че нещо може да се промени, но поне да дадете гласност на това безобразие.

Истината е, че сме изправени пред реалната опасност, нотариалната професия, която е една от най-важните за гражданския и търговския оборот в страната (целият пазар на недвижими имоти, арендата в земеделието, търговските сделки и т.н.) да бъде кастовизирана на семеен принцип от няколко десетки фамилии, които си я предават по наследство.

Един от най-фрапиращите случаи, съгласно публично достъпните информационни източници, е свързан с нотариус Валентина Благоева, чиято дъщеря Милена Благоева стана нотариус след предния конкурс за нотариуси през 2018 г., а сега на този сред отличниците и най-вероятно бъдещи нотариуси са и синовете ѝ Мартин и Петър. Тоест, майката и трите ѝ деца, ще заемат 4 нотариални места, които явно са забранени за простосмъртни. И няма сила, която да спре това безобразие.

Към горния пример, следва да бъде добавен и нотариус Росица Рашева, чийто син и снаха, също се очаква да станат нотариуси, след приключването на настоящия конкурс.

Или председателят на Нотариалната камара – Димитър Танев, чийто син е сред изкаралите най-високи оценки. Много е интересен въпросът, как се очаква обективност от двамата нотариуси – участници в конкурсната комисия, оценяваща кандидатите, когато трябва да поставят оценка на сина на своя съсловен шеф – Димитър Танев!?

Това е само една много малка част от примерите…

Единственото, което може да се направи оттук нататък е да се даде гласност на случая, а министърът на правосъдието да прекрати конкурсната процедура, като очевидно опорочена и да се насрочи нова, по изцяло нов регламент, който да гарантира честност и обективност на процеса.

Надеждата ни е във Вас!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране