20.10.2024 | 21:50
Грета Тунберг е в България, разходи се инкогнито в София
Екоактивистката беше засечена в центъра на столицата, на бул. "Дондуков" от предприемача Хари Аничкин, който се снима с нея

Грета Тунберг е инкогнито в България. Екоактивистката беше засечена от столичанин, който я разпозна, докато се разхожда в центъра на София.

Грета Тунберг на Дондуков и Будапеща!“, написа в профила си в социалната мрежа предприемачът Хари Аничкин, натъкнал се на световно известната шведка, която се бори с климатичните промени. Той публикува и обща снимка с Тунберг, на която тя се усмихва. Аничкин уточнява, че снимката е от днес.

Аничкин разказа, че я е видял да се разхожда сама, със слушалки в ушите.  Той я заговорил, като попитал: „Вие ли сте Грета Тунберг?“, а момичето спряло, извадило си слушалките от ушите и отвърнало: „Да, аз съм“. Усмихна се. Беше много сюрреалистично“, признава удивеният на случайната среща Аничкин.

Той полюбопитствал какъв е поводът Тунберг да дойде у нас. Попитал я дали е в нашата страна заради делото срещу правителството, заведено заради липса на обществено обсъждане и доклади за оценка на въздействието по повод решението за строежа на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Делото е заведено от адвокат Александър Кашъмов, Екогласност и Петър Кърджилов, уточни Аничкин, а заседанието на ВАС е в понеделник.

Тунберг обаче замълчала да има конкретна причина за идването й в София. Отговорила му на въпроса, че тук е за малко – „Just visiting“!, без да посочва повод за визитата си.

„Не мога да повярвам! Много усмихната и приветлива!, обяснява предприемачът.

На приятелите му, които не вярват, че снимката е истинска, а не плод на изкуствен интелект, Аничкин потвърждава, че всичко си е истинско.

„От плът и кръв, на „Дондуков“ си се разхожда!“, потвърждава бившият телевизионен журналист.

Тунберг досега не е идвала в България или поне подобна официална визита от нейна страна не е станала публично достояние.

В публичните си изяви през последната година шведската екозащитничка трансформира посоката от екология към защита на Палестина. Тунберг участваше в пропалестински демонстрации и дори беше арестувана. Преди време младата шведка изрази солидарността си с народа на Газа по време на климатичен протест, скандирайки „няма климатична справедливост на окупирана земя“.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране