21.10.2024 | 17:42
Шуменски гении печатали фалшиви пари на хартия за дюнери
Досега групата е успяла да пусне в обращение около 37 500 лв., които са с изключително високо качество

Печатница за производство на фалшиви банкноти е разбита в Шумен при акция на ГДБОП и местната прокуратура, съобщи МВР. Тя е проведена миналата седмица и са арестувани трима души, двама от които са обвиняеми. Печатницата е била установена на пет адреса, съобщи полицията. Там са намерение значително количество банкноти в различна степен на изработка, както и техника и материали.

Според МВР фалшивите пари са били с много високо качество. Досега групата е успяла да пусне в обращение около 37 500 лв. Произведени са и около половин милион евро в номинал от по 500 евро, както и фалшиви 50-доларови банкноти.

Според оценка на Европейската централна банка банкнотите от 500 евро са считани за един от най-добрите фалшификати в класа си (т.нар. супер фалшификати), като вече са засичани в различни държави членки на ЕС„, се казва в съобщението на МВР.

Пред БНР зам.-окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов коментира, че по случая е работено повече от година. Той обясни двамата обвиняеми са комуникирали основно в интернет. Осигурявали са си хартия от Китай и Турция. Тази от Турция била за опаковане на дюнери, уточни прокурорът.

И двамата обвиняеми имат предишни осъждания. Единият остава в ареста. Според разследващите той е произвеждал банкнотите. Другият, който ги е разпостранявал, е под домашен арест.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране