21.10.2024 | 19:53
Полиция и прокуратура търсят хора, купили билет за филм за „Исторически парк“
Икономическа полиция снема сведения от хора, гледали филма на Любомир Жечев, по подозрение във финансова измама по чл. 209 от Наказателния кодекс

Икономическа полиция е започнала снемането на сведения от хора, които са си купили билет за филма „Исторически парк – Царството на Освободителя“, направен от влогъра Любомир Жечев. Снемането на сведения е станало по искане на районната прокуратура във Варна, която е получила сигнал от „Исторически парк“ за това, че набирането на пари за създаването на филма е финансова измама. Причината е използването на името „Исторически парк“ в заглавието на филма и съответно продажбата на билети за него.

Тезата, изложена в сигнала, е, че хората, които са си купили билет за филма на Жечев, са били измамени, защото всъщност са искали да ги инвестират или дарят в полза на парка. От районната прокуратура коментираха пред „Капитал“, че проверката е по чл. 209 от Наказателния кодекс, описващ хипотезите за финансова измама, и предвиждащ една до шест години затвор.

Във филма „Исторически парк – Царството на освободителя“, Любомир Жечев разказва историята на „Исторически парк“ и неговия изпълнителен директор Ивелин Михайлов, включително и чрез интервюта с бивши и настоящи членове на общността около парка. Той разглежда обвиненията срещу парка, че е Понци схема и финансова измама, която се финансира чрез незаконна продажба на акции и масово теглене на потребителски кредити от физически лица, описани в разследвания на „Капитал“.

От своя страна Михайлов и представителите на „Исторически парк“ твърдят, че дейността им е изцяло законна и те са жертва на репресии. В дните преди премиерата на филма представители на парка поискаха от Жечев да спре прожекцията, защото оттеглят позволението си да участват в него, макар кадрите с тях вече да са били записани с тяхно знание, а самият филм да е бил готов. В крайна сметка филмът направи пет прожекции, преди да се появи в интернет.

Освен очевидната ирония, че филмът застъпва същата теза за финансова измама, но отнасяща се към самия „Исторически парк“, издирването на хора, купили си билет за кино, е прецедент. По досъдебното производство вече е поискано снемане на сведения от поне трима души. От тях е било поискано да дадат обяснения защо са си купили билет за филма, дали знаят кой прави филма и дали знаят къде са отишли парите им.

Снемането на сведения и на тримата е станало през един и същ полицай, с един и същ мобилен номер. По този начин трябва да бъдат снети сведенията на общо над 2 хил. души, или поне представителна извадка от тях, които са присъствали на прожекциите на филма в София, Пловдив и Варна, за да бъде установено дали наистина са искали да си купят билет за кино.

Знаете ли кой прави този филм?

Любомир Жечев заяви желанието си да прави филм за „Исторически парк“ в средата на май, като започва да набира средства за това чрез собствения си сайт „Горянин“. Първоначално той продава пакети по два билета на цена от 50 лв., като по този начин набира около 50 хил. лв., с които финансира и самото създаване на филма, наема на зала 1 на НДК за премиерата, постпродукцията му и други.

През август Жечев прехвърля продажбата на билети от „Горянин“ към специално създаден за целта сайт с домейн istoricheski-park.bg. Това е един от аргументите на „Исторически парк“ за заблуда. От юридически гледна точка важното в случая е дали се използва запазена търговска марка. Такава обаче няма.

В края на септември от Икономическа полиция се обаждат на Жечев, за да му снемат сведения. „Поискаха информация колко хора са си купили билети и колко пари съм набрал, но само от новия сайт. По това време те бяха около 10 хил. лв., другите бяха през „Горянин“, но за тях не са ми искали информация“, казва Жечев.

След премиерата на филма в зала 1 на НДК на 9 октомври от полицията са започнали да търсят не само създателя на филма, но и тези, закупили си билет за него. „Обадиха ми се в четвъртък следобед и казаха, че са от Икономическа полиция. Полицаят не се легитимира“, казва пред „Капитал“ Любомир Мишовски, който си е купил билети за филма. „Казаха, че е във връзка с филма, на който съм ходил. Да установят дали знам кой прави филма и къде са ми отишли парите“, добавя той.

Мишовски казва, че е бил учуден как полицията е стигнала до него. „Казаха ми, че са ме намерили по банкови преводи и защото името ми било рядко срещано“, казва още той. Пред Икономическа полиция по изискване на органите на реда Жечев е представил списък на транзакциите, чрез които хора са си купували билети. В него няма телефонни номера.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране