15.02.2015 | 21:58
Базите данни от “Червеите” се ползват за лични интереси
Операцията е създадена, за да изпревари системата на Интерпол

“Базите данни на България не са национално достояние, а достояние на един кръг от хора, или на частни интереси.”

Това заяви пред бТВ разследващият журналист Григор Лилов в коментар за разработката “Червеи”, която е включвала проникването в системите на МВР.

“В България, смята Лилов, – има почти неограничени законови възможности да се намери повод за подслушване, следене или монтиране на бръмбарчета.”  “Тук обаче е база данни, каза той. – Да подслушваш и да контролираш действията на 1000, 2000 и 5000 души, това не е всичкото, което искаш да постигнеш. Базата данни – това са 4 информационни системи и още 2 специализирани, които съдържат практическия целия български народ, който е ей така подреден по рафтчета, както се казва, по папчици, включително и това, което е при социализма.”

Това дава възможност да се разберат всички детайли за един човек – кои са родителите му, какво е учил, употребявал ли е наркотици, и прочие.  Лилов обаче определи наличието на подобна база данни за нормално: “Всички секретни служби по света поддържат такива бази данни. Ненормалното е, че тази база данни не е, как да се изразя, национално достояние на България, тя е достояние на един кръг от хора или на частни интереси. И поради това съществува реалната опасност, а това вече не е опасност, а е факт, части от нея са се разпълзяли наляво и надясно по-света. А най-ценният масив се намира на едно място, където не трябва да го има. И това го знаят нашите партньори в ЕС и НАТО, тъй като е засечено изтичане на особено големи обеми информация  Мястото можем да го кажем, че се намира на 2500 км от тук, в Москва.”

Лилов твърди, че този факт е само хипотеза, но има документи – дипломатически ноти от съюзниците ни, които външният министър едва ли би разкрил. Той описа и хората, управляващи тези масиви за лична облага по няколко признака: “Първият е, че са или от Пазарджишко, или от Плевенско, вторият е, че принадлежат към национална служба “Контраразузнаване”, карат едни и същи коли – волги, което означава, че са им подарени от едни и същи хора и накрая – практически се оказват несменяеми, или ако временно изпаднат от своите позиции, после ги връщат, и то различни партии.”

Лилов не коментира дали са били подслушвани протестиращи или не, но подчерта, че операция “Червеи” не е създадена заради протестите срещу назначавено на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. По негови данни началото й е на 19 септември 2013 г., когато протестите, започнали юни месец, вече губеха сила. “Това е за да се изпревари постановление 43 от 23 октомври 2013 г. на Министерски съвет”, обясни той.

Въпросното постановление е за предоставяне на нашите бази данни в общата система на Европол и въвеждането й у нас. “Някой е искал да модифицира системата за интересите си и да изпревари въвеждането на системата на Европол”, каза още Лилов

Той припомни писмото на седемте посланици от ЕС от 12 декември 2014 г., с което те подкрепиха искането на група съдии на оставката на ръководството на Софийския градски съд. Под него се бяха подписали първите дипломати на Австрия – Роланд Хаузер, на Белгия – Аник ван Калстер, на Дания – Кристиан Кьонигсфелт, на Обединеното кралство – Джонатан Алън, на Холандия – Том ван Оорсхот, на Финландия – Хари Салми, и на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан. “Когато група от уважавани професионалисти изразяват загриженост и повдигат подобни въпроси, те заслужават специално внимание и задълбочен отговор. Това е положителен знак за едно отворено, демократично общество, в което хората чувстват, че могат да изразят своето мнение по въпроси като тези”, се казваше в писмото.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране