19.02.2015 | 20:43
Разпределяне на порциите с катарзис и тиймбилдинг на маса
Смут в делбата на милиардите и Менда

Водеща, БНТ: Ако никоя партия не ви подкрепи (за външния дълг) от тези, които подкрепят кабинета, ще разчитате ли на катарзис по темата в ДПС, защото те също вчера ви атакуваха, но пък могат да променят, да преосмислят позицията си?

Менда Стоянова, финансово острие на ГЕРБ: Знаете ли, ДПС, всъщност това, което съм чула от тях в бюджетна комисия и вчера – те по-скоро от чисто експертна гледна точка разбират, че това е необходимост, а не каприз, и че това е жизнено важно за държавата.

В-ща: Значи го разбират?

МС: Да, мисля, че го разбират, от изказванията, които съм чула.

В-ща: Значи може и да ви подкрепят?

Водещ, БНТ: Значи е възможен катарзис?

МС: Не мога да кажа дали е възможен или не, но те си имат също собствени политически причини да подкрепят, или да не подкрепят, и аз не мога да искам от опозицията в лицето на БСП, ДПС и „Атака“ да променят мнението си. Аз искам от тези, които подкрепят кабинета, да бъдат отговорни към кабинета.

В-ща: А какво ще стане, ако този договор с четирите банки не бъде ратифициран от парламента, чисто процедурно?

МС: Ами, аз ви казах пред малко какво ще стане. 6 милиарда и 900 милиона имаме погашения до края на годината, които част от тях вероятно въобще няма да могат да се направят, което е изключително лошо, да не кажа друга по-страшна дума, означава мораториум върху плащанията по дълг. Нали разбирате какво значи това?

В-ща: Притеснителни коментари имаше… всъщност притеснени коментари, че една от банките е HSBC, но ви видях, че не гледате притеснено на тази тема.

МС: Вижте, това отново е опит да се внесе смут, шум в системата.

В-ща: Може би защото липсва информация и медиите гледат да създават сензации.

МС: Банката е огромна. Тя е, вижте, тя е първата по големина банка в света. Тя има клонове по целия свят. Това че нейния швейцарски клон, регистриран в Швейцария, възползвайки се от либералните закони на Швейцария, защото ви е ясно, че при тези закони в Швейцария се случват точно тези неща, за които сега HSBC я обвиняват, тя е помагала на свои клиенти, не тя, а тя, банката, клонът в Швейцария е помагала на свои клиенти да препират пари, не означава, че този клон в Швейцария е самата HSBC.

В-ща: И последно, понеже вие сте човек на комуникацията, който в началото преговаряше, търсихте близки допирни точки с останалите партии в коалицията, как оценявате от 1 до 6 комуникативността на финансовия министър, защото явно се оплакват вече по поредна тема част от партиите, които ви подкрепят? Достатъчно ли си говори той с народните представители в парламента?

МС: Вижте, ако трябва да бъда откровена, може би повече трябва да отделя време за парламента, и то не толкова за ГЕРБ, колкото за АБВ и Патриотичния фронт, защото мисля, че там, където има експерти, в случая в Реформаторския блок и в ГЕРБ, ние много бързо влизаме в темата и много често само по телефона и с допълнителни справки си изясняваме ситуацията. Но там, където явно им липсва и парламентарен опит, и експертен потенциал в парламента, нищо лошо не казвам, хората имат експертен потенциал по други теми, а не по финансовите, дългови, чисто бюджетни, които са много специфични, финансовият министър трябва да им отделя повече внимание, още повече, че на двете парламентарни групи оплакванията бяха, че не са питани, не им е обяснявано, не са били помолени, макар че ние ги помолихме, но вече късно.

В-ща: Направете един тийм билдинг. Един тийм билдинг за дълга да направите, може да помогне.

МС: На маса колективът се сплотява, това е хубава идея.

В-ща: В рамките на шегата. Благодарим ви за този разговор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране