24.02.2015 | 19:19
САС оправда Плъха за убийството на Бай Миле
Процесът срещу Мънков на два пъти стига до Върховния касационен съд

Софийският апелативен съд (САС) потвърди във вторник оправдателната присъда на Анатали Мънков-Плъха, останал единствен подсъдим по проточилото се близо 10 години дело за показното убийство на един от босовете на СИК – Милчо Бонев, известен като Бай Миле.

Останалите подведени под отговорност за разстрела на Бонев и четирима от охранителите му на 30 юли 2004 г. бяха Георги Стефанов, Тихомир Дочев-Мравката и Стилиян Георгиев-Мишката, но техните оправдателни присъди отдавна влязоха в сила, след като прокуратурата се отказа от обвинителната си теза срещу тях.

Процесът срещу Мънков на два пъти стига до Върховния касационен съд (ВКС), след което бе връщан на втора инстанция с указания за събиране на допълнителни доказателства. Такива обаче така и не бяха намерени.

„Безспорно е било установено, че Мънков се е познавал с Дочев и двамата са поддържали контакт помежду си, но липсват данни Мънков да се е познавал и контактувал с Георгиев или Стефанов, а и с оглед на това, че не е била доказана съпричастността на нито едно от останалите подсъдими лица по отношение на инкриминираното деяние, то дори да се приеме обратното, това ни най-малко не обуславя извод, че подсъдимият Мънков е съпричастен към извършеното престъпление“, мотивира се САС.

Според съдиите Христина Михова, Вера Цветкова и Татяна Грозданова не може да бъде направен извод за връзка на Мънков с убийството и въз основа на местонахождението на клетките на мобилните оператори, през които са били провеждани телефонните му разговори непосредствено преди часа на убийствата. Причината е, че клетките не са били в непосредствена близост до местопрестъплението, но дори и да са били близо, то това не е достатъчно да се приеме, че Мънков е един от извършителите. Решението на апелативните съдии не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред ВКС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране