12.03.2015 | 15:33
Д-р Глинка е новият управител на НЗОК
Комитов бе номинация на ГЕРБ и се оказа единствен кандидат за поста на д-р Румяна Тодорова

Д-р Глинка Комитов беше избран от Народното събрание за управител на Националната здравноосигурителна каса. В гласуването участваха 146 народни представители, от които 117 бяха “за”, 22 бяха “против”, а 7 се въздържаха.

Д-р Комитов бе номинация на ГЕРБ и се оказа единствен кандидат за поста на д-р Румяна Тодорова, чийто мандат изтече на 12 февруари.  За кандидатурата гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. “Против” гласуваха от БСП и “Атака”, а от ДПС – “въздържал се”.На изслушването присъства министърът на здравеопазването Петър Москов, който твърдо застана зад предложението д-р Комитов да стане управител на НЗОК.  “След НОИ, това е вторият голям публичен фонд. Избираме човек, който ще управлява оперативно 3 млрд. лева. Д-р Комитов е корав, суров човек. В рамките на обиграни политически страсти, може да изглежда сух, не на място, само че мястото на такива хора е в управлението на нашите пари в полза на пациентите”, посочи д-р Москов.НЗОК стриктно ще изпълнява българското и европейското законодателство, обеща Комитов след края на дебатите по кандидатурата му.  “Мисията, която ще се опитам да следвам, е НЗОК да управлява и разходва средствата по начин, който да бъде публичен, прозрачен за всеки гражданин”, каза новият шеф на НЗОК.

Основният му приоритет ще бъде контролът. “Контролът има различни измерения, но моята идея е стриктно да следя контрола в две направления – контрол на разходите и контрол на качеството”, каза Комитов и от трибуната помоли здравния министър Петър Москов в закона за здравното осигуряване да се разширят правомощията на НЗОК в това отношение, като се даде право на касата да извършва и контрол на качеството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране