19.05.2015 | 13:10
Борисов щял да върне парите за полета с военния хеликоптер
Премиерът съжалявал, че летял до Разград, но се засегнал от коментарите по въпроса
Премиерът Бойко Борисов обеща да бъдат възстановени 2900 лв. разходи на държавния “Авиоотряд 28” за пътуването с хеликоптер на отряда до Разград. Министър-председателят летя до града миналата седмица за откриването на новата трибуна на стадиона на футболния клуб Лудогорец. Изграждането й е финансирано и от държавния бюджет. Тимът е собственост на Кирил Домусчиев, който притежава компанията “Хювефарма”, Български морски флот и др. и е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

“Истински съжалих, че в ХХІ век трябваше да обяснявам, че се наложи да използваме правителствения хеликоптер, който е за това, за да спестим средства и време. Горчиво съжалих за това”, каза Борисов във вторник по време на дискусия за еврофондовете. Той заяви, че ще бъде намерен начин да се върнат парите на “Авиоотряд 28”, но не каза дали ще плати сметката със собствени средства, или от бюджета на Министерския съвет. “Мислим за схемата, за да не е популистка”, каза той.

В понеделник от правителствената пресслужба съобщиха, че полетът на премиера в двете посоки струвал 2900 лв., което било по-малко от евентуалните разходи за пътуването от София до Разград с кортеж от коли. Информацията беше обявена, след въпроси на медии, провокирани от изказване на Домусчиев, че Борисов и финансовият министър Владислав Горанов долетели за откриването на трибуната “Моци” с военен самолет. Рязането на лентата съвпадна с честването на 70-годишнината на клуба и поредната му титла от футболното първенство.

Въпреки изказването си, че съжалява за решението да лети с хеликоптер за празника на Лудогорец, Борисов демонстрира, че е засегнат от коментарите за пътуването. „Истински ме заболя заради забележките за правителствения хеликоптер. Работим много – до 10-11 часа имаме работа, а на следващия ден летяхме за Катар. Правят ми сметка за едни 2000 лв. Ще направя всичко възможно да върнем тези пари на отряда”, допълни той.

Борисов обясни, че искал да покаже на хората в Разград, където нямало никакви инвестиции, че държавата се грижи за тях и за футбола. Информацията за начина, по който е стигнал до града, обаче развалила празника. „Исках да покажа на хората в Разград, че държавата се грижи и за тях, и за футбола. Горчиво съжалих. Поговорката “Направи добро, за да изядеш дърво” много важи в България”, каза премиерът и добави в типичния си стил: “Орешарски не строеше нищо и не летеше за никъде. За тази една година почти 2 млрд. лв. загубихме, а на мен ми се прави сметка за 2000 лв.”

Събитието в Разград в петък беше белязано и от още един скандал – Кирил Домусчиев нарече репортера на бТВ Димитър Тасев “олигофрен”, избута го и заяви, че не иска да го вижда повече. Поводът беше въпрос на Тасев дали не е обиден от това, че по трибуните на ремонтирания стадион имало празни места. В следващите няколко дни последваха извинения и опити за замазване на гафа. Поредният беше във вторник, когато собственикът на Лудогорец се срещна с представители на Българската асоциация на спортните журналисти.

“Благодаря на журналистите за критиките, защото имаме нужда от тях да се развиваме”, каза след разговора Домусчиев, цитиран от БГНЕС. “Срещата беше неформална и обсъдихме много казуси по въпроси за футбола, журналистиката и спортните деятели. Искам да използвам възможността пред камерите, за да се извиня на Димитър Тасев. Не е редно в нашето общество да има обиди. Трябва да има толерантност и добро отношение. Дори, когато си под напрежение, трябва да посрещаш нещата с усмивка. Пожелавам на Тасев да достигне една добра кариера в журналистиката и да достигне доайените. Още веднъж моите извинения. Благодаря на журналистите за критиките, защото ние имаме нужда от тях, за да се развиваме”, каза след срещата собственикът на Лудогорец. Той каза, че предложил на присъствалите на срещата да се видят отново през юни, след края на футболното първенство, за да обсъдят конкретни стратегии за подобряване на българския футбол.

Случаят от миналата седмица не е първият, в който Домусчиев напада журналист. Миналата година той критикува коментар на репортера на Нова телевизия Димитър Тренев за мача между Лудогорец и Партизан, Белград, който според Домусчиев не бил достатъчно патриотичен. Тогава бизнесменът заяви, че ще се оплаче на шефовете на Тренев и ще уреди да го уволнят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране