13.06.2015 | 9:23
Станишев остава начело на ПЕС
Енрике Барон Креспо от Испания се отказа от битката за поста
Бившият лидер на БСП Сергей Станишев беше преизбран начело на ПЕС, след като на конгреса й в Будапеща единственият му конкурент оттегли кандидатурата си. Енрике Барон Креспо от Испания не се изправи срещу настоящия председател Сергей Станишев в директен вот.Като аргумент за оттеглянето на кандидатурата си Креспо посочи, че е разговарял с много от делегатите на форума и е разбрал, че Станишев има много по-голяма подкрепа, съобщава националното радио.

„Ние сме много по-силни като политическо семейство, отколкото преди три години. Но това не означава, че бива да ни удовлетворява. Има известна сентенция, че в момента, в който спреш, тръгваш назад. Не можем да живеем в миналото. Политиката е разговор за бъдещето”, заяви в речта си Станишев.

Той посочи, че ще работи за подобряване на координацията вътре в ПЕС.  „Приятели, истината е, че нашите основни социални постижения са застрашени. И нека ви задам въпроса: възмутени ли сте? Възмутени ли сте наистина? Аз съм. Най-лошото в живота е да си безразличен, апатичен към случващото се”, категоричен беше Станишев.

Той определи Европа днес като „разделена и по-малко сплотена” и лишена от справедливост и солидарност. Според него много са и заплахите отвън – нестабилност, конфлисти, даже хаос. Вълни от бежанци и емигранти. Расте подкрепата за антиевройпеските и популистки партии и вляво, и вдясно.

По думите му днес консервативните сили в Европа имат нов рефрен: политиката за затягане на коланите беше заменена от политиката на страха. Внушава се страх и несигурност в бъдещето”, коментира той и се обяви за повече солидарност, демокрация и толерантност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране