17.06.2015 | 1:08
Второто дело на Цветанов започва пред ВКС на 18 юни
Прокуратурата го обвини в длъжностно присвояване на над 50 000 лева от бюджета на МВР

На 18 юни Върховният касационен съд ще гледа второто дело на заместник-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщават от пресофиса на съда. Прокуратурата го обвини в длъжностно присвояване на над 50 000 лева от бюджета на МВР, но Софийският апелативен съд го оправда.

По време на разглеждането на делото прокуратурата твърдеше, че бившият вътрешен министър е отклонил въпросните средства от бюджета на силовото ведомство и в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени на ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Според обвинителния акт 12 000 лв. са получени от Тодоров под формата на заплати за времето, в което през 2011 г. се е намирал в следствения арест. Освен това Цветанов бе обвинен, че след отнемането на допуска до секретна информация на Тодоров не е отстранил антимафиота, въпреки че е бил длъжен да го направи по закон.

Така бившият министър му дал възможност да пусне молба за освобождаване от МВР, вследствие на което е получил обезщетение от още над 38 000 лева със санкцията на Цветанов, твърдяха от държавното обвинение. Така общата сума става 50 000 лева.

В обвинителния акт се твърдеше също, че на служителите на МВР, работили по дисциплинарното производство срещу Тодоров, е оказван системен натиск, за да не излизат с мнение, че той трябва да бъде уволнен. В началото на разглеждането на делото на първа инстанция наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов цитира и фраза на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който е настоявал, че “Орлин Тодоров не е за уволнение”. Обвинението засега не успява да докаже тезата си пред съда.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране