23.06.2015 | 14:13
Отлагането на поскъпването на тока няма да реши проблемите
Недоверието на обществото и политиците към КЕВР „ни върти в един омагьосан кръг“, убеден е Рамадан Аталай

От извънредното заседание днес трябва да произтече препоръка или законодателна инициатива  за удължаване на ценовия период с оглед търсене на резерви и възможности тези повишения да бъдат редуцирани или да не се случват. Това каза пред БНР председателят на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР  Искрен Веселинов.

Логично е, ако искаме целият пакет мерки да проработят, поне 3 месеца да има период, в който да бъдат предприети тези мерки. Това е становище на моята политическа сила – патриотичния фронт. За пръв път Агенцията за финансов надзор има правомощия и прави проверки в енергодружествата, каза той. Всичко останало е говорене по принцип. Веселинов припомни, че за пръв път има и парламентарна комисия за изсветляване на ситуацията в енергетиката.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай заяви,че отлагането на поскъпването на тока „няма да реши никакъв проблем“, но молбата на премиера „тежи достатъчно много“ и това означава, че Борисов влияе върху КЕВР: Човек няма как да не се притесни, когато чува, че един независимо избран орган в момента се чуди дали да си изпълнява служебните задължения или да се съобразява с политиците. Недоверието на обществото и политиците към КЕВР „ни върти в един омагьосан кръг“, заяви политикът. Той припомни, че и в миналото, когато партията ме у била част от управлението, се е изкавал за ненамеса на политиците в делата на комисията: Този път казахме, че КЕВР ще е независима и НС само ежегодно ще чака един отчетен доклад и след него ще се даде нашата оценка дали сме доволни от дейността или не сме. Но в момента искането за отлагане на решението на КЕВР трябва да бъде аргументирано. И единственият аргумент е, че изпълнителната власт не си свърши работата с подготовката и издаването на наредбата. Наредбата вече е факт, но трябва, в рамките на месец, доколкото ми е известно, се чака нотификация от ЕК, за да се получат тези облекчения към бизнеса .

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране