01.07.2015 | 10:35
Само 1500 лв. глоба за кметове, купували скъпи лимузини с парите на данъкоплатците
Кметът на Руен Исмаил Осман се вози на кола за 100 000 лева
Кметът на Балчик Николай Ангелов

Градоначалниците, които се возят в служебни лимузини за стотици хиляди левове, подлежат на санкция от максимум 1500 лева. Сред тези, които вероятно ще бъдат проверявани, е и кметът на Руен Исмаил Осман. Той се вози в автомобил за 100 бона. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви в „Здравей, България“, че за всеки, който се докаже, че е нарушил Закона за обществените поръчки, ще бъде глобен.

„Това, което правите по отношение на автопарка на някои български кметове е добро, но ако не продължите след това с депутати, министри, чиновници в администрацията, ще бъдем обвинени, че вдигаме жегата само преди местните избори. Преди да стигнем до закона за обществените поръчки, има няколко неща и те са по-тежки от нарушението на закона. Тези ваши разкрития показват, че няколко системи не работят. Първо има проблем в самата община, защото преди да бъде пусната поръчката, документацията трябва да е разписана от юрист и от финансов контрольор“, коментира Дончев.

Ако питате гражданите дали предпочитат кмета да се движи с автомобил за 150-200 хиляди лева или искат нови детски площадки и на детската градина какво ще кажат, заяви той. Това е демагогия, отговори водещият Виктор Николаев.

„Не е. Очевидно системата не работи. Законът забранява такива неща да се случват. Това е нарушение. Преди няколко дни накарах ръководството на финансовата инспекция да изгледат внимателно материала, излъчен в предаването „Разследване“. Ако не е минал давностният срок, кметовете може да понесат глоба от 1500 лева, което не е достатъчно като възмездие за всичко, което виждаме“, подчерта вицепремиерът.

Той заяви, че ще предложи въвеждането на таван на цените на служебни коли, така че законово да се определи някаква максимална стойност на обществените поръчки за тях. Дончев подчерта, че разкритите от „Разследване” случаи с прекомерни харчове на общински пари показват, че цялата система на местното самоуправление не работи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране