29.03.2016 | 0:01
Фонд “Земеделие” има повече пиари от Борисов
Министър Десислава Танева разпределя чиновници от САПАРД по други дирекции заради по-малкото работа

Държавният фонд “Земеделие” има 13 щатни бройки за пиари, докато премиерът Бойко Борисов например разчита само на 10 души, които работят в правителствената пресслужба. Миналата година дирекция “Връзки с обществеността” на фонда дори е била с още по-раздут щат – 15 бройки. Това се разбра покрай предложение на земеделския министър Десислава Танева за промени в устройствения правилник на фонда. Не е ясно дали щатните бройки са запълнени, но за тях се отпуска бюджет.

Предлаганите сега промени са заради намалялата работа по програма “САПАРД”, става ясно от мотивите към проекта, публикуван за обществено обсъждане. Но вместо да намали броя на служителите в ресорната дирекция, Танева предлага те да се преразпределят в 4 други дирекции. Така правната дирекция става с 22 души. За сравнение в образователното министерство правната дирекция е с 16 души. В “Информационни технологии” на фонда пък ще има 28 щатни бройки.

1546 души са служителите на фонд “Земеделие” по устройствен правилник. От тези бройки 637 са в централното управление в столицата. 48 служители е щатното разписание на дирекция “Административно-стопанско обслужване” – тук работят секретарки, шофьори и др. За сравнение в друга подопечна агенция на земеделския министър – по безопасност на храните, в дирекция “Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции” работят 14 служители. В друга ресорна земеделска агенция – по рибарство и аквакултури, където има 242 щатни бройки, дирекция “Административноправно обслужване и човешки ресурси” също е с 14 души.

Политическият кабинет на премиера – експертите, които го съветват в различни области – също е по-малък от този на земеделския министър. Танева има политически кабинет от 16 души, докато Борисов има само 11 съветници. Отделно тя има и още 10 служители, които се грижат за комуникацията на ведомството с медиите. Земеделското министерство и неговите подчинени агенции не са единствените със завиден брой пиари. Регионалният министър Лиляна Павлова има 15 души в политическия си кабинет, от които 10 са експерти и сътрудници. В дирекцията за връзки с обществеността и международно сътрудничество работят още 20 лица според устройствения правилник, а в човешки ресурси и административно обслужване – още 25 души.

В просветното министерство за връзките с обществеността се полагат 21 щата, като тук същата дирекция отговаря и за човешките ресурси. Политическият кабинет на Кунева като просветен министър е от 10 души. Отделно като вицепремиер й се полагат още 9 съветници. Толкова са съветниците и на вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев. Само Ивайло Калфин е с 4-ма съветници според устройствения правилник на МС. Толкова са и пиарите му като министър на труда в Дирекцията за връзки с обществеността. Финансовият министър Владислав Горанов има 13 души в политическия си кабинет, а за връзките му с медиите и протокола отговарят 15 чиновници според устройствения правилник. Здравният министър Петър Москов е назначил седем души в политическия си кабинет, а в пресцентъра на ведомството си – петима.

За културния министър Вежди Рашидов се грижат едва трима души от Дирекцията за връзки с обществеността и шестима в политическия кабинет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране