01.04.2016 | 9:41
Денят на шегата е!
Първоаприлските лъжи трябва да са забавни и безобидни

Днес безобидните шеги са напълно позволени – празнуваме Деня на шегата – 1 април.

Има няколко версии за това как се е зародила идеята за специален ден, посветен на шегата.

Едни приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците (Festus Fatuorum). Има и друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай спирането на земетресение риба.

След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разярил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шегите и лъжи на 1 април.

Ден на шегата празнуват и в други страни по света, макар и не винаги точно на 1-ви април. В различните страни Денят на смеха носи своя национален колорит.

Във Франция наричат този обичай „априлска риба“. Това се свързва с времето на Карл IX, който през 1564 година издал кралски декрет, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието „априлска риба“ е напълно достойно за подобни шеги.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране