16.04.2016 | 15:08
Изгоненият турски дипломат Угур Емироглу пак е в Бургас
Зорница Апостолова, която Турция обяви за персона нон грата в отговор на изгонването му, получи 10-годишна забрана да посещава страната

Обявеният за персона нон грата турски дипломат Угур Емироглу продължава да е в България. Миналата седмица той е бил в центъра на Бургас.

От Външно министерство коментираха пред Offnews, че нямат информация дали Емироглу е в България или не, но не е изключено той да е на територията ни.

Обявяването за „персона нон грата“ означава забрана да упражнява дипломатическа дейност. Нищо обаче не му пречи да посещава България като турист, казаха от Външно. Българският дипломат Зорница Апостолова, която Турция обяви за персона нон грата в отговор на изгонването на Емироглу, получи десетгодишна забрана да посещава Турция. Забрана получиха и членовете на семейството й.

Угур Емироглу беше аташе по социалните въпроси в Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Той беше изгонен на 21 февруари. Външно министерство отказа да коментира причините за изгонването му. Коментарите в медиите варираха от подкрепа за крилото на Местан в разцепващото се по това време ДПС до връзки с проповядващи радикален ислям.

Действителният ресор на Емироглу в консулството е бил връзки с турските общности в Източна България, грижа за образованието им и училищата на тази общност.

Реципрочният ресор в Истанбул е имала и Зорница Апостолова, чиято заслуга е възстановяването на българското училище там. В заповедта, с които тя е обявена за персона нон грата, Турция демонстративно е преписала дословно текстът, с който България гони Емироглу, въпреки че при оформянето на документа няма общоприет стандарт и в други случаи Турция е ползвала различна формулировка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране