22.04.2016 | 0:14
Арестуваните от Фонда за лечение на деца са пуснати под гаранция
Борисов: Акцията е избродирана

Въпреки твърденията на премиера Борисов, че акцията във Фонда за лечение на деца е „избродирана“, днес задържаните бяха пуснати от ареста, а „престъпната група“ намаля от осем на петима души. На Павел Александров, директор на фонда, е определена 20 000 лв. гаранция. 15 000 лв. е сложена на друг човек, двама са с по 5000 лв., а един е с най-леката мярка – подписка. Наложена им е забрана да напускат страната. Щатните служители ще бъдат отстранени от работа до приключване на разследването.

По-рано днес членове на обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина защитиха арестувания бивш шеф Павел Александров и екипа му и обявиха, че от Министерството на здравеопазването от август имало натиск върху Александров да подаде оставка.

„Всеки път, щом фондът заработи, има проблем от Министерството на здравеопазването. Така беше и през 2005 г., когато фондът трябваше да тръгне, дете почина, отпускаха се пари в последствие…“ , обявиха членове на обществения съвет пред Нова тв.

Десислава Хурмузова от гражданската инициатива „Спаси, дари на…“ обяви още, че с Александров начело, Фондът за лечение на деца в чужбина е работил най-добре. Още от август е имало „натиск от Министерството на здравеопазването“ директорът да подаде оставка. Пред декември дори не били отпуснати заплати за служителите с обяснението, че бюджетът е изчерпан. През декември самият Александров заявил, че ще напусне заради конфликта с министерството. От Обществения съвет обаче го спрели.

Според участниците в съвета, обвиненията към фонда са абсурдни, тъй като родителите на болни деца и членовете на самия съвет биха били първите, които ще сигнализират, ако има съмнения за корупция. Те припомниха, че преди месец е приключила проверка на прокуратурата във Фонда за лечение на деца в чужбина и тя не е открила нищо.

Според Хурмузова, Министерството на здравеопазването няма интерес децата да се лекуват зад граница, тъй като е скъпо, а искат те да остават в България за лечение. Премиерът Бойко Борисов също коментира акцията на ГДБОП във Фонда за лечение на деца в чужбина. „За мен е важно, че тези, които са си позволявали да правят нередни неща и се надявам това да бъде доказано в съда, ще си понесат отговорността“, каза той и уточни, че новото му ръководство ще се събере в 14 часа.
„Аз съм от хората, които искат много бързо да се случват нещата, но за да има успехи в съда и да има осъдени и наказани, трябва службите да избродират това, което правят. За това се наложи по-дълго да се използват СРС-та и свидетелски показания, за да могат да си свършат по-добре работата. Не разбирам колегите, които се изказват за това, че не се бързало да се провеждат акции. Години наред се прибързваше и накрая резултатите са оправдани“, посочи Борисов.

„Министър Москов отдавна е подал сигнала, службите го работят. Покрай лекарските протести малко се забавиха действията, защото чакахме момента, в който корупционните практики да бъдат документирани. По-късно предполагам, че службите и прокуратурата ще дават подробности. Това, което вашите зрители и слушатели ги интересува и го гарантирам, че парите, които правителството и министерството трябваше да дадат за болните деца, вече са преведени“, допълни той.

Продължава разследването във Фонда за лечение на деца. Днес се очаква специализираната прокуратура да реши колко от осемте задържани за останат в ареста за 72 часа и колко да бъдат освободени. Сред тях е и вече бившият директор на Фонда Павел Александров, съобщава Нова тв. Очаква се и държавното обвинение да даде повече информация за арестите.

В сряда Общественият съвет към Фонда трябваше да разгледа случаите на 43 деца, сред които и 4-месечния Дилян, за които Нова тв разказа преди време, и заради когото се организира протест. От ГДБОП обаче нахлуха в сградата на фонда и извършиха арестите. Няколко часа след задържането на Павел Александров, здравният министър Петър Москов го освободи от поста му и назначи на негово място проф. Владимир Пилософ, който обеща да свика заседание на Обществения съвет още в петък.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране