17.07.2016 | 14:56
Надежда Нейнски проговори: Митов ме помоли да мълча!
Посланичката ни в Анкара не е в отпуск, била в Анталия за благотворителност

След 48 часа въпроси от журналисти и политици къде изчезна посланикът ни в Турция Надежда Нейнски и защо не продума нито дума за кървавия метеж в петък вечерта, най-после нещата се изясниха. Бившата външна министърка не проговори нито по време на опита за преврат в южната ни съседка, нито в деня след нормализирането на ситуацията, нито в неделя до обед. Озадачени били дори близки приятели и познати на Нейнски.

„24 часа” обаче успя да се свърже с посланичката ни, която върнала позвъняване. На въпроса Защо мълчите, госпожа Нейнски, тя отговори така: “Спазвам указанията на моето министерство и се съобразявам с тях. В първите минути след началото на преврата лично министър Даниел Митов ме помоли настойчиво да не давам каквито и да е било изявления за случващото се в Турция”.

Вчера, след извънредната среща при премиера Бойко Борисов за ситуацията след опита за преврат, високопоставен източник от правителството обясни, че от външно министерство обявили пред участниците, че Надежда Нейнски е в отпуск и се намира в курорта Анталия. Оказва се, че посланикът ни в Анкара не е в отпуск. В петък тя пътувала за Анталия на отдавна планирано благотворително събитие на фондацията “Самуел Ето”.

Организацията на успелите български изселници е била един от спонсорите на събитието, в което е трябвало да участва и турският президент Ердоган. Михайлова е имала и планирана среща с кмета на Анталия, за да лобира за предоставяне на помещения, които да се използват за дейността на нашата изселническа организация. Докато чакали президента, настъпила суматоха, всички започнали да говорят по телефоните. “Нещо страшно става!” се чувало сред десетките официални гости.

От първите минути на преврата Нейнски ръководи връзката с българите в Турция и извеждането им. Почти 48 часа тя координира работата на консулите ни в Истанбул и Измир, както и препращането на грамите към външното ни министерство. Още в петък през нощта на автобуси с наши туристи им е било осигурена възможност да стигнат българската граница преди затварянето от турска страна на всички гранични пунктове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране