25.07.2016 | 11:47
Кога 5 е равно на 14
Това е възможно и става законно, когато на всяка цена и въпреки всякаква здрава логика трябва да наложиш свой верен човек. В конкретния случай за председател на Комисията по финансов надзор

Кога 5 е равно на 14. Когато си силен и можеш да определяш правилата. Така стана с номинацията за нов председател на Комисията за финансов надзор. Уж независима комисия, създавана по правилата на ЕС и, на която европейските финансови инститиции трябва да се оповават при оценките си за България.

Страшното бързане с номинацията на зам.-министъра на финансите Карина Караиванова стана след като се „сбиха” две лобита в доминиращата в управлението партия ГЕРБ, лобита които бащицата-премиер оставя да се хапят, за да не му пречат накрая той да е краен арбитър.

И така в битката Цветните срещу МендаГор победиха вторите. Засега.

Карина Караиванове е единственият номиниран кандидат в „състезанието” за нов шеф на КФН. Състезание с една кобила, макар и била тя финансово расова няма как да се състои. Представиха й прекрасно CV колко е кадърна, колко специализации и опит има. Сигурно е така. Въпросите са други. Защо отново в българския парламент се правят правила според принципа „Кой, кога и колко?

(„Колкото” е финансов въпрос за някои народни избраници преди лятната им приятна ваканция. А и за след това.)

Изборът на нов председател на КФН бе форсиран с бързината на нарушаването на правилата. Мотивите, че Мавродиев има опит, знания, експертиза, натрупани през, признаваме спорния в някои отношения, негов мандат, не тежат той да продължи да изпълнява функциите си още известно време, докато приключат стрес тестовете на финансовата ни система, задължитено изискани от ЕК. Не тежи и това, че ГЕРБ изхабява свой човек, бил сред основателите на тази партия. След като ще го жертва, логично беше да го остави да изяде „калая” с одитите поне на домашните ни застрахователни компании и непонятните за масовия гражданин частни пенсионни  фондове, които на книга имат много активи, клиенти и постижения. Но реалното се очаква след прословутите вече стрес тестове. За тях се писа, че са компрометирани още в старта си, защото са възложени на несветовни компании, а на екипи с местно значение.

И така, заместник-министърът на финансите Карина Караиванова е единствената кандидатура за председател на КФН, номинирана от ГЕРБ в сряда, когато изтече крайният срок за подаване на документи в деловодството на парламента. Следва изслушването й в Комисията по бюджет и финанси и гласуването в зала.
Успех пожелаваме на Карина.

Но може и да бъде спънат, защото 5 не е равно на 14. Депутати от БСП и АБВ внесоха в КС жалба срещу нарушаването на правилата, въпреки твърдението на Менда Стоянова: „Ако правилата се приемат сега, стават законови и това да се изкарат противоконституционни не е правилно”.

Мандатът на сегашния председател на КФН Стоян Мавродиев е изтекъл на 18 юни 2016 г., но по действащите до преди дни правила нов председател трябваше да се избере месец по-рано. Процедурата за избор на председател на КФН е трябвало да започне преди три месеца, за да се спазят сроковете за избор на председател и членове, както и да има време партиите да представят кандидатурите и предложените кандидати да бъдат изслушани.

А според закона трябва да има 14 дни срок, за да могат кандидатите да подготвят документите си. При очакваният избор на Караиванова този срок бе определен на 5 дни. Почти сигурно е, че шефът й Горанов с екипа си е написал това, което Караиванова трябва да защити. Но сметките в бюджетната комисия на НС могат и да не излязат. В пленарна зала също. Но само ако повече депутати ги досрамее, че отново са в схемата на тарикатски пазарлък.

При всички положения, ако единствената номинирана бъде избрана остава впечатлението, че зад този избор има огромна задкулисна търговия, за да се осигури така нареченото „плаващо” мнозинство.
Вечно принципните „реформатори” клекнаха на ГЕРБ и не издигнаха свой фаворит, а и той им отказа, включително и за да задоволят егото на някои от спонсорите си. За БДЦ-8, т.е. депутатите на Ковачка/и се знае, че са според свирката, която им подадат от ГЕРБ, другите 5, обединили се в нещо, което нарекоха „Народен съюз”, са според „интереса клати феса”. Сред депутатите на ГЕРБ има брожение, но ще се подчинят на партийната дисциплина. „Патриотите”, които се били съгласили да номинират за втори мандат Мавродиев, за да има някаква форма на конкурентна битка в крайна сметка се отказали, за да не се хаби парламентарна енергия, включително и защото 5-мата от „Народен съюз”, които първо се съгласили да са с тях в тази „тематична коалиция” се отметнали в последния момент.   И т.н с други парламентарни групи.

В крайна сметка така е в „Герберасик парк”, когато правилата се променят на всяка цена и за един човек. Поредно доказателство, че в управлението у нас е важно първо алъш-веришът да върви сега. Нищо, че в съседна Турция окончателно се утвърждава диктатура,  нищо, че икономиката не върви, нищо, че след прегледите на банките, застрахователите и пенсионните фондове ще лъснат доста неприятни неща за финансовата ни система и кухи активи. А еврофондовете, така желените пари от тях все не тръгват към бенецифиентите си у нас, пък и магот да тръгнат в друга посока след британския реферундум и общата несигурност в Европа. Вероятно близката цел с изтикването на Караиванова напред е да могат някои портфейли, като тези на частните пенсионни фондове да бъдат одържавени, някоя от банките също. Разбира се по препоръка на оглавената вече от нея комисия. За да се закрепят финансите на държавата в това несигурно време с вътрешни ресурси.

Вижда се, че чуждите не се интересуват много от инвестиции у нас. Въпреки ниските данъци. Дават заеми обаче, държавно гарантирани. Това правителство обаче си изсмука кредитните линии за до края на мандата си. Повече няма откаде да взема при сравнително приемливи условия. А причините да ни заобикалят инвеститорските капитали са други – корупцията на всички нива и огромния административен натиск върху бизнеса – властови, силов и от там пак корупционен. В допълнение и заради положението ни на буферна територия, накрая на ЕС, граничеща с мюсюлманска диктатура, която всеки момент може да ни пусне стимулирана бежанска вълна.

В такава ситуация за „слугите” на народа в Народното събрание е по-актуално и важно да изтикат наше момиче на нова висока длъжност, на която да усвоява нови знания и да се разпуснат за почивка.

А тази сутрин пак осъмнахме с атентат в Германия?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране