13.01.2017 | 20:07
Бойко Борисов си приписа заслугите за намалелия бежански поток
МВР си подсигурява обществените поръчки с консултации с бъдещия президент

Обилните снеговалежи, ниските температури и почти непроходимите планини рязко са намалили бежанския поток през българо-турската граница през последния месец. Правителството обаче си преписа изцяло заслугата за това. „Между другото да ви информирам само, че натискът по границата е нула вече дни наред, седмици наред. Така че успяхме много добре да се справим с бежанския поток“, заявява премиерът Бойко Борисов по време на последното правителствено заседание. В същото време от граничната полиция признаха, че заради лошото време е спряно дори строителството на оградата по границата с Турция.

Данните на МВР обаче показват, че потокът през границата не е спрял и все още доста мигранти успяват да се прехвърлят у нас. 105 мигранти са заловени в последните дни на 2016 г. и първите дни на 2017 г. 43 са засечени във вътрешността на страната, 34 – при опит да влязат, а 28 – при опит да напуснат България. Над половината от мигрантите са от Афганистан, има много от Ирак, само бежанците от Сирия са драстично намалели.

На заседанието на правителството в сряда беше взето решение военното министерство да започне преговори с Австрия за получаване на 42 джипа за охрана на границата от Сухопътни войски. От разговора на министрите става ясно, че автомобилите няма да се купуват, а ще бъдат дарени. Това е било договорено по време на посещението на австрийския военен министър миналата година.

МВР ще обяви няколко обществени поръчки за огромни суми през следващата седмица, заяви пред журналисти зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. С тях ведомството ще се опита да изхарчи предоставените от ЕК 160 млн. евро за охрана на границата. Зам.-министърът призна, че са притиснати от изключително кратки срокове – до края на септември. В противен случай парите ще бъдат изгубени. Едновременно с това обаче поръчките предвиждат покупка на огромно количество техника за граничната полиция, камери със сензори за движение по оградата, доизграждане на системата ТЕТРА, по която се води комуникацията по границата. За да се подсигури от всички страни, МВР е съгласувало поръчките дори с бъдещия президент Румен Радев, тъй като голяма част от договорите ще трябва да се подпишат от служебното правителство. Не стана ясно дали съгласуването е направено заради страх от намеса на Радев, който се обяви против поръчката за тол системата за магистралите.

Друга мярка за подсилване на границата е назначаването на още хора. Другата седмица граничната полиция ще обяви 600 свободни щатни бройки за сътрудници по охрана, допълни Филип Гунев. Тези служители ще имат правомощия да арестуват само при незаконно преминаване на границата или при охрана на сградите на МВР. Заплатите им ще се плащат от същите 160 млн. евро. Парите обаче ще стигнат само за година. Не е ясно какво ще се случва след това. Зам.-шефът на граничната полиция Стоян Иванов призна, че след година отново ще се търсят варианти за европейско финансиране. Ако това не стане, ще трябва да се разчита на бюджетни средства, но не е сигурно дали всички назначени ще запазят работата си.

Част от техниката, която ще се купи за граничните пунктове, ще се използва при задължителните масови проверки, обясни Гунев, но не уточни от кога те ще влязат в сила. „Сигурно сте забелязали, че когато сте на външна граница, нашият служител има право само да ви погледне картата, без да я прекарва през системата. Промяната в Шенгенския кодекс предполага систематичен, 100% контрол на всеки европейски гражданин, когато излиза. Това е мярка, която се прие във връзка с контрола върху движението на чуждестранни бойци“, заяви той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране