15.02.2017 | 0:01
Път на младите: силна тяга с много свежест
Евроговор

Радио „Фокус“: …Меглена Кунева обяви, че няма да се кандидатира за народен представител на предстоящите парламентарни избори… Г-жо Кунева, какво ви мотивира за това решение?

Меглена Кунева: Знаете ли, в нормалните демокрации, в нормалните страни, където има по-голяма степен на обществено доверие, това, което се казва ясно и за което има доказателства, се приема за истина. При нас обаче изглежда с всяка изказана лична позиция се правят някакви странни комбинации – дали пък това е всичко, което се крие зад едно или друго решение. Правя този малко дълъг увод, за да ви кажа, че както във всички случаи, в които аз съм вземала решение в политиката, аз нямам втори план. Това, което казвам, е това, което е! Оповестявайки решението си, то зрее в мен отдавна, аз казах защо. Наблюдавам вече в продължение на две години хора, с които съм заедно от президентските избори. Виждам ги как се развиват, особено младите… За мен основното е да дам възможност. Политиката е в това да даде възможност на много хора, но и да дадеш възможност на хора, с които пряко си работил, да се изявят. Така че аз съм с тях.

РФ: Какви ще бъдат следващите стъпки, които ще предприемете?

МК: Аз ще обикалям страната, тъй като за мен това е най-важната част от работата, защото е благословия да се видиш с толкова много хора, да видиш толкова много различни надежди, ако щете и различни разочарования в нашата страна и въз основа на това да направиш приоритетите си, защото не може всичко да ти е приоритет. Трябва да знаеш едно по едно как решаваш най-важните от тях – кое е първо, кое е второ и, разбира се, да не оставяш нищо без контрол, без грижа, без внимание. Това аз съм го постигала винаги и само през пътуванията си и много срещи. Това ще имам възможност да правя сега – не само в един район, от който бих се кандидатирала, а из цялата страна. И аз чакам с нетърпение тези срещи. Те ще бъдат, разбира се, и със студенти, и с хора, които се интересуват повече от нещата, към които аз съм изключително привързана, като образованието и европейската политика на България, и европейската политика като цяло, но и много други. Всъщност ние сме страна с много силен потенциал, който трябва да се отключи. И във всяка моя среща, във всяка моя обиколка това е основното – да видим как можем да отключим потенциала на страната. За мен влизането ни в Европейския съюз беше такава възможност. Не мисля, че в момента я използваме пълноценно и достатъчно. За мен образованието е такава възможност – как ще отключим този потенциал. Аз вече дадох моя отговор – това трябва да стане през много силна грижа за учителите, които да издърпат системата. Но те могат да го направят само ако чувстват грижата на държавата, интереса й, обичта, ако щете, към тях. Така че аз имам теми, които ме мотивират и това е най-важното за една работа. Чувствам се абсолютно спокойна и днес, след като аз получих номинации всъщност от почти всичките ни структури, да се явявам за водач на листи, трябваше да се обадя на някои от колегите, които се чувстваха разочаровани, че няма да работим в кампания, свързана с печелене на депутатско място, че аз ще направя всичко възможно да спечелят те тези депутатски места. И съм убедена, че това ще даде една много силна тяга и много свежест в тази предизборна кампания.

РФ: Г-жо Кунева, допускам досещате се, че на почти всички срещи, навсякъде ще ви питат кога Реформаторският блок ще има единен председател?

МК: Не. Няма да питат това. И ще ви кажа защо. Защото ние направихме своя първи конгрес, защото всяка една от партиите иска да запази своята сила, включително и през членската си маса, защото има стари партии, които в самите им устави не се разрешава да се саморазпускат, както е например БЗНС, защото тогава просто ще изчезнат, няма да я има тази партия, а и защото ние вече имаме, слава Богу, органи, които работят ритмично и работят добре за Реформаторския блок… Това, ако ми разрешите, понеже започнахме с вас много европейска тема, това е все едно да ме попитате няма ли да се премахнат държавите в ЕС. Не! Оставаме 28!

1 коментар

  1. Ivan Maslinkov каза:

    Da si otide na PENSIA i prestane da okupira mediinoto prostranstvo !

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране