27.06.2017 | 22:50
Скандал! Радев изгони Цветанов от тържествата в Свищов
Протоколът на президента не пусна депутати на тържествена среща в кметството в Свищов

Нечуван политически скандал за последните години избухна в Свищов тази вечер. По информация на няколко медии и присъстващи той е предизвикан от протокола на президента Румен Радев, който не е допуснал депутати и местни ръководители на 140-годишнината от освобождението на Свищов от турско робство.

На тържествената среща в кметството не са били допуснати народни представители, сред които и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, областният управител проф. Любомира Попова, зам.-областният управител инж. Детелина Борисова, председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов и други.

След пристигането на Радев и екипа му в общината е била издадена категорична забрана освен президентът, никой друг политик да не бъде допускан на срещата, твърди „24 часа“. Запознати с правата на депутатите обаче твърдят, че никой няма право да спира народен представител извън строго регламентираните изисквания за достъп и това е категорично нарушение на протокола.

Ето какво заявява Цветан Цветанов пред агенция „Фокус“:
„Това е решение на президента и президентския екип. Не смятам, че в днешния ден, когато празнуваме 140 години от Освобождението на първия български град, трябва да обръщаме внимание на подобен подход и решения, които взима президентската институция. Ние сме тук, заедно с официалните гости да почетем паметта и да отдадем заслуженото за това, което е направено преди 140 години. Нека днешният ден да даде повече тържественост, а не да влизаме в подобни нелицеприятни решения, които по никакъв начин не говорят за единение, обединение. Ние, като народни представители, председателят на Националното сдружение на общините и областният управител сме тук, за да бъдем част от тържествената церемония с жителите и гостите на Свищов. България над всичко“, заяви Цветанов.
На въпрос било ли е обяснено каква е причината за недопускането му на срещата, той коментира. „Не, разбира се. Подобни срещи са правени и в други градове, когато има засичане с президентската институция. Мога да дам за пример Враца на 1 юни. Тогава имаше подобна работна среща, на която присъстваше и кметът, и областният управител, на която имаше градивен разговор, даващ възможност за търсене на решения на поставените въпроси“.
„Останахме изненадани“, заяви председателят на Общинския съвет в Свищов Кристиян Кирилов и обясни, че на „закритата“ среща са били обсъждани проблеми на община Свищов, като пътна инфраструктура, болнични заведения и др., които са именно от компетенцията на народните представители и изпълнителната власт, пише Фактор.
От протокола на държавния глава не са дали обяснение каква е причината да бъдат дискриминирани депутати, държавници и общественици.
Недопуснати до срещата обаче коментирали, че вероятно президентският екип и самият Радев са изнервени заради сделката със самолетите и парламентарната комисия, която предстои да бъде създадена за разследване на случая.

4 коментара

  1. путю каза:

    ех нали му е бащения дай влас на дребната душица ще го

    скиваш що е

  2. Herr Flick каза:

    Brei Soros i Димитър Благоев sponsorira!Bravo!

  3. Истина каза:

    Тия предатели откога започнаха да почитат героите загинали за двободата на България???Браво на президента!!!

  4. Димитър Благоев каза:

    Тоя путьо преЦедента ако беше мъж щеше ясно да заяви ЗАЩО не е допуснал ЦвЦв, а не да се крие зад “Протокола”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране