09.10.2017 | 0:01
Сняг затрупа Балканите
Подранилата зима остави много селища в Сърбия без ток

Западна Сърбия е затрупана от снежна покривка, на места достигаща до 30 сантиметра дебелина, което предизвиква проблеми с трафика и електроподаването, предаде македонската медия „МКД“. Метеоролозите предупреждаваха за валежи в края на миналата седмица, но никой не е очаквал сняг – особено този, който се е натрупал в долината на река Лим, в района на град Приеполе, и в районите под 400 метра над морското равнище.

В областта Ябука на границата с Черна гора снежната покривка е по-висока от 30 сантиметра, а движението по магистралния път в този регион е спряно заради закъсали камиони и автобуси. Много селища са останали без електричество, съобщи електронното издание на в. „Курир“. Изданието съобщава за натрупана голяма снежна покривка в планините Голия, Златибор, Ядовник, Муртеница, Копаоник, Чемерница и Ябълка, както и за селища, останали без вода и електричество.

Временно е преустановено движението по в долината на река Люма за Черна гора, както и на пътя Иваница-Преко Бърдо. В района на Приеполе снежната покривка е достигнала 25-30 сантиметра. Съобщава се за обилни снеговалежи в района на Ужице в Златиборски окръг, Западна Сърбия. Непроходими са всички пътища в участъка на клисурата Тара. Тежкият сняг е предизвикал проблеми в електроснабдяването и в районите на Прибой, Нови Варош и Златибор.

„Курир“ уточнява, че се очаква подобряване на времето след 14 октомври. Сръбските медии съобщават за голям брой паднали дървета, които са най-вероятната причина за затворените пътища и прекъснатото електричество. В много от районите на Западна Сърбия са пострадали овощни и други земеделски насаждения.

Първият сняг падна в почти всички балкански страни. Сняг има по високите места в Република Македония – в Маврово и на Шар планина. В по-ниските места вали предимно дъжд, съобщиха от Института по хидрология и метеорология в Скопие. Зимата подрани и в Южна Далмация в Хърватия, в Босна и Херцеговина, в Черна гора.

Междувременно бившият американски президент Барак Обама произнесе в петък пламенна реч, с която отправи зов към света да прегърне чистата енергия и да предотврати последиците от климатичните изменения. В Аржентина Обама се обърна към публиката си, състояща се от министри, бизнес лидери и млади природозащитници, припомняйки им, че именно те са специалното поколение, което има силата и иновативността да поправи състоянието на планетата.

„Това вече не е някаква спекулация, не е проблем, който може да се остави на заден план, това е настоящето ни. И ако се възползваме от този критичен момент, имаме възможността да забавим или дори да спрем една тенденция с катастрофален край“, заяви Обама и добави, че не иска хората „да обрекат децата си на едно непоправимо бъдеще“ чрез бездействието си.

„Ние сме първото поколение, което става свидетел на ефекта от климатичните промени, но и сме последното, което може да стори нещо по въпроса“, алармира бившият държавен глава. В речта си Обама отправи и деликатна критика към решението на настоящия президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, но и изрази увереност, че „САЩ ще постигнат своите цели въпреки различния подход на настоящата администрация“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране