04.12.2017 | 0:01
Фалшива новина превърна Григор Димитров в дарител на 2.5 млн. долара
Подведени от позитивното й звучене обаче, стотици хора я споделят в профилите си в социалните мрежи

Фалшива новина, тиражирана от novostibg.wordpress.com, dailypress.bg и bulnova7.wordpress.com, превърна Григор Димитров в топдарител.

В публикация със заглавие „ГРИШО ГО НАПРАВИ! НАД 2 МИЛИОНА ДОЛАРА ОТ ПЕЧАЛБАТА СА ДАРЕНИ ПО СМЕТКАТА НА БОЛНИ ДЕЧИЦА…” се посочва, че най-добрият ни тенисист ще даде 2 000 000 долара по сметката на нуждаещи се дечица от наградата за победата си в 48-ото издание на финалния турнир на АТР в Лондон, а също така, че с останалите 549 000 долара ще бъде построен модерен дом за деца в София, където малчугани, лишени от родителски грижи ще получат шанс за социализация и развитие в обществото. Никъде в текста не е посочен източник на „новината”.

Тя е съпътствана от порнографски снимки и заглавия от типа „Ново революционно откритие на учените възбужда жените до припадък и ги превръща в нимфоманки за броени секунди…” и „Как да предизвикаш всяка една жена да иска да ти прави свирки…“

Подведени от позитивното й звучене обаче, стотици хора я споделят в профилите си в социалните мрежи. Те едва ли си дават сметка, че ако беше истина, информацията щеше да получи отзвук във всички световни осведомителни агенции.

Все пак в тази „новина” има нещо положително. И то е, че създателите на фалшиви новини вече разпространяват не само негативна информация (оповестяващи смърт, болест или развод на една или друга известна личност), но и положителни послания. Което пък означава, че българският читател все повече търси добрите новини, дори и да са фалшиви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране