19.02.2015 | 8:47
Адвокати искат закиване на сайтове заради критики към техни идеи
Медиите проповядвали "плач по дейност, която е изконно адвокатска"

Софийския адвокатски съвет поиска „при необходимост“ да бъдат закрити сайтове, в които се критикуват внесените предложения за промени в закона за адвокатурата. Както „Сега“ писа, промените предвиждат заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията.

В декларация, която е публикувана на сайта на Софийската адвокатска колегия, и е изпратена до Висшия адвокатски съвет (ВАС), юристите настояват ВАС „да се противопостави остро на жалните писания в интернет пространството, в това число на сайта на notarius.bg, §22 Седмичник и други подобни“. Според декларацията тези сайтове проповядват „плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители, в нарушение на чл. 134 от Конституцията и чл.2, 3 и 24 от настоящия закон за адвокатурата“.

Адвокатите твърдят, че следят с нарастваща тревога развитието на внесения законопроект в комисията по правни въпроси. Те искат по-голяма подкрепа от председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и я обвиняват в „пълно бездействие“ . Според юристите е учудващо как „ВАС неглижира атаките от страна на организираните общности на нотариусите , юристконсултите и други юристи, които не са адвокати“. Според софийските адвокати, ВАС не е извършил „необходимото лобиране“ за спешното приемане на законопроекта.

Липсата на реакция на публикациите в медиите и интернет, както и липсата на защита на многомесечния труд на групата колеги, работили по изготвянето на законопроекта е меко казано учудваща. Тази липса на реакция и на защита на законопроекта е равнозначна на липса на защита на адвокатските права от най-високо ниво“, пише в декларацията. приета на 3 февруари.Според адвокатите остават остават „безответни многобройни самодейни изказвания и препоръки от адвокати, които не се съобразяват с факта, че законопроектът е подготвен от специално излъчена работна група от адвокати и приет с решение на Висшия адвокатски съвет и внесен за разглеждане и приемане от парламента. Това решение на Висшия адвокатски съвет е задължително за изпълнение от страна на всички адвокати“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране