03.07.2022 | 23:04
Ахмед Доган продава луксозната си яхта „Агата” за 5,9 милиона евро
Луксозният плавателен съд се продава от две брокерски компании: Worth Avenue Yachts и Imperial Yachts, базирани в Монако

Олигархът Ахмед Демир Доган бърза да се раздели с луксозни активи. Той търси купувач за 39-метровата си яхтата „Агата. Луксозният плавателен съд се предлага на цена от 5,9 милиона евро от две брокерски компании: Worth Avenue Yachts и Imperial Yachts, и двете базирани в Монако. Това се разбира от публикация на Intelligence Online, специализиран сайт за информация свързана с разузнавателната общност.

Imperial Yachts, управлявана от Евгений Борисович Кохман, беше поставена в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) заради предполагаемите си връзки с яхти, свързани с приближените на руския президент Владимир Путин, като и Игор Сечин и Генадий Тимченко.

Ахмед Доган изглежда се опитва да изпревари евентуални действия, които българското правосъдие или администрацията на САЩ биха могли да предприемат срещу него – коментира сайтът. Изданието се слави с добри източници, но във фактологията, която изнася има и някои неточности.

Ахмед Доган, който има докторска степен по философия, е работил като агент на държавна сигурност под псевдонимите „Ангелов”, „Сергей” и „Сава”. Между 1986 и 1989 г. е вкаран в затвора. След това през 1990 г. основава политическа партия Движение за права и свободи (ДПС). През 2013 г. беше и обект на атентат.

В България Ахмед Доган чрез фирмата „Сигда” ООД е собственик „ТЕЦ Варна“ ЕАД, придобит през 2018 г. от децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Доган е акционер и в пристанищата Бургас и Варна, които Папазов управлява между 2001 и 2013 г. Чрез „ТЕЦ Варна“ е акционер и в охранителната „Електрик Секюрити” ЕАД.

Изданието припомня и скандала с хонорара от 1 млн. лв. за хидроложки консултантски услуги, даден на Доган от фирма, свързана с „Минстрой Холдинг“ на Николай Вълканов. Но указаната сума в публикацията е завишена стократно – 770 млн. долара.

Сега Ахмед Доган може да се опитва да ускори продажбата на активите си. Документи, изтекли от Pandora Papers на Международния консорциум на разследващите журналисти, описват подробни връзки между 68-годишния Доган и IGWT Limited – пише Intelligence Online. Компанията е базирана в свободната зона на Аджман в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ).

Тази информация обаче не е коректна. IGWT Limited е компанията майка на укритите офшорки на Пеевски, които освети разследването Pandora Papers, в което българският партньор е BIRD.BG. В документите на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ не фигурира изобщо Ахмед Доган. Сайтът Intelligence Online не е сред партньорите на консорциума и няма достъп до оригиналните документи.

През годините Доган е бил свързван неофициално с множество други фирми, имения и хотели. Най-известното от тях е имението обитаваното от него и станало известно като „Догансарай” в Росенец, което се води собственост на фирмата „Хермес Солар” ООД. Именно „Догансарай” разполага и с яхтен кей, който е построен незаконно.

Снимките в обявата на Imperial Yachts разкриват лукса на интериора и чертежи на 3-те нива на яхтата „Агата”. А според обявата за продажба на Worth Avenue Yachts, яхтата е под български флаг. По данни на MarineTraffic яхтата е под малтийски флаг. Собственик на яхтата не е самия Доган, а неговата дясна ръка Румен Гайтански – Вълка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране