08.02.2016 | 11:23
Ако предложим Кристалина Георгиева за шеф на ООН, Путин ще наложи вето
Докато Бокова е шеф на ЮНЕСКО, друг българин не може да бъде избран за висок отговорен пост в

“Еврокомисарят Кристалина Георгиева е жена и с качества, и с бъдеще и с перспектива, но тя представлява Европейската комисия. Брюксел в момента е един от основните стимулатори на писането и провеждането на санкциите срещу Владимир Путин. Затова ако искате да доставите удоволствие на Путин, предложете член на ЕК за шеф на ООН, за да може той да наложи вето”.

Така бившият външен министър Соломон Паси коментира възможността еврокомисарят да бъде номинирана за генерален секретар на ООН. Другото име, което се върти в публичното пространство, е на генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Според Паси докато Бокова е шеф на ЮНЕСКО, друг българин не може да бъде избран за висок отговорен пост в ООН. “Това е желязно правило на организацията”, подчерта той и допълни, че до ноември 2017 година, когато изтича мандатът на Бокова, никой друг освен нея не може да заеме шефско място в ООН.

Все пак бившият външен министър призна, че въпрос на престиж и влияние е българин да поеме поста на генерален секретар в ООН. “В една статия се казва, че България сега има възможност да влияе върху световните дела, подобна възможност не сме имали от 8 века”, коментира Паси.

Той заяви и че активно се говори, че германският канцлер Ангела Меркел също ще се кандидатира за лидерството в ООН. “Само тя отиде при Путин на 9 май. Няма друг европейски лидер с толкова политически интимни отношения като с руският президент”, добави бившият външен министър.

Той изтъкна още, че бавейки номинацията, премиерът Бойко Борисов проваля шансовете на страната ни да застане начело на ООН. По повод срещата на премиера Бойко Борисов с българите в Лондон Паси коментира: “Ако е заговор, това е прекрасен заговор срещу некомпетентен премиер. Мекушав, нерешителен и дълбоко некомпетентен премиер.” Той уточни, че коментарът му е по темата за външната политика и избора на български генерален секретар на ООН.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране