09.05.2022 | 12:33
Ако забранят вноса на руски петрол, „Лукойл“ може да спре работа
Ако спрат да идват танкерите, веднага ще имаме проблем

Председателят на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД Илшат Шарафутдинов присъства на официалните чествания в Бургас на 9-ти май – Денят на победата. Той коментира и актуалната тема – петролното ембарго срещу Руската федерация и опасността нефтокомбинатът да спре работа.

– Г-н Шарафутдинов, има ли опасност да спрат инсталациите на „Лукойл“?

– В Деня на победата – не. Имаме планове и добра комуникация с държавните институции, в много близък контакт сме. Засега няма такава опасност. Но ако се случат пак крайни проявления на забрани на руския петрол, нищо не можем да гарантираме. Засега нито логистиката, нито технологията не е отработена.

– При какъв вариант ще спре „Лукойл“, какво, ако се случи?

– Ако спрат да идват танкерите, веднага ще имаме проблем.

– А какъв резерв имате, за колко дни при текущото потребление?

– За резерва питайте Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, там има професионалисти. Ние не сме единственият оператор на българския пазар, както знаете. Има резерв. Всичко се спазва по закон, но по-добре да питате държавната агенция, те ще ви кажат всичко.

– Може ли да обработвате друга суровина с високо качество? Знам, че в момента предлагате качество на 93-94% обработван материал и затова имате ниска цена.

– Искате да кажете, че 93% вадим светли продукти от нефта, да, така е. Това ни е дълбочината на преработката.

– А може ли да преработвате друг петрол освен руски с този капацитет?

– Това не е много коректен въпрос и се чудя, когато хората успяват да отговарят на този въпрос. Нефтовете са много голяма смеска и с много широк диапазон на качество. Преработвали сме някои нефтове и можем да го правим, някои не сме. Има и такива, които не могат да се доставят. Те са битуминозни и изобщо не могат да текат – венецуелският например. Никой не може да каже дали е възможно, или не, докато не кажат – ето ти нефта, виж дали можеш. Ние имаме много сложни системи за инженерните разчети, за да кажем теоретически дали е възможно. После трябва да бъде отработена логистиката, технологията, цената на въпроса, да се намерят танкери, някой да ги застрахова и да ги докара дотук. Накратко – можем да преработваме алтернативни, но дали ще извадим 93 или 95%, никой не може да каже, докато не кажат какъв нефт ще работим.

– Всъщност е заплаха това, ако спре вносът на руския петрол в България, може да спрете и да работите?

– Ако стане много бързо, да, ще имаме проблем.

Иван Колев, Флагман

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране