12.06.2022 | 12:05
Албанският премиер представи Ковачевски като премиер на “бъдещата Западна България“
Заради българското “вето“ и Албания не може да започне преговори за членство в ЕС, тъй като двете държави се движат в пакет

Албанският премиер Еди Рама се пошегува с македонския си колега Димитър Ковачевски, визирайки спора между София и Скопие по време на срещата на върха на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа в петък в Солун, предаде bTV.

По време на срещата беше организирана вечеря от домакина – гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

На видео от коктейла преди вечерята се вижда, че Мицотакис представя министър-председателя на Северна Македония пред германския канцлер Олаф Шолц, а албанският премиер Еди Рама се приближава отзад и шеговито казва, че Ковачевски е министър-председател на държава, която в бъдеще ще бъде известна като „Западна България“.

Това не е първият шеговит коментар на Рама относно спора между София и Скопие. Точно преди една година на Икономическия форум в Северна Македония албанският премиер се пошегува с тогавашния си македонския колега Зоран Заев, че се надява, че София няма да поиска от Скопие „да се нарече Западна България“.

Еди Рама заяви, че повторното ангажиране на канцлерството на Германия и лично на германския канцлер с Берлинския процес е чудесна новина, съобщи специално за БТА агенция АТА.

В интервю за албанската обществена телевизия от Солун Рама подчерта, че инициативата „Отворени Балкани“ не противоречи на Берлинския процес.

Запитан за изявлението на германския канцлер Шолц, който е на обиколка на Балканите, където обяви нова среща на върха на страните от Западните Балкани, известна още като Берлинска инициатива, и какви новини се очакват от нея, Рама заяви, че „Отворените Балкани“ са звено за изпълнение на Берлинския процес.

„Берлинският процес е курс на действие за страните от Западните Балкани и пространство за набелязване на ключови етапи под формата на конкретни цели и стимули за конкретна работа в рамките на „Отворени Балкани“. Така че Берлинският процес и „Отворени Балкани“ не са две противоположни инициативи, дори не са две конкуриращи се инициативи, а са две допълващи се инициативи, при които едната е на принципно ниво, а другата – на конкретно. „Отворени Балкани“ са звено за изпълнение на Берлинския процес“, каза Рама.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране