05.03.2023 | 10:45
Александър Морфов: Правеха ми едни и същи ченгеджийски номера
Според режисьора това, което се случва в Народния театър е копие на ситуацията в държавата

Така повече не може да се живее. Продължаваме да бъдем в сянката на уродливо управление вече в продължение на толкова много години. Цялата държава се е впила в нормалните хора и смуче кръвта им, защото ги е страх, защото са бедни, защото са слаби. И те това използват. Това каза режисьорът Александър Морфов пред БТВ.

„И може би трябва да дойде моментът – аз не говоря за революции, – но може би трябва да дойде моментът, в който да се каже „така повече не може да се живее“! Те ни изпиха всичко! Аз не говоря за ситуацията в театъра – тя е едно мини копие на онова, което се случва в държавата.

„Един самопровъзгласил се диктатор, който управлява с всичките номенклатурни канцеларски номера, унижава хората, освобождава тези, които не му трябват; назначава други – целият апарат е обърнат наопаки от неговите хидри, които подслушват, гонят, унижават“,  така доскорошният главен режисьор коментира ситуацията в Народния театър. В началото на седмицата директорът го уволни заедно с пиарката Велислава Кръстева, бивша депутатка и пиар на ДПС.

„И разбира се, неговият голям ход беше в това, че купи актьорите. С първото си идване той ги купи – направи им заплатите три пъти по-големи. Даде им премии между 8 хил. и 18 хиляди лева, и цялото племе тръгна след него“, каза още Морфов.

„Директорът Василев ме уволни със заповед. Това са едни ченгеджийски номера, които през цялото време се повтаряха – пишат ми писма, които аз получавам през съдия-изпълнител; викаха ме на разпит в полицията заедно със съпругата ми, за всичко онова, което аз предварително бях признал.

Това е моят протест срещу това да не се намества политиката вътре в театъра, и че човекът, който ръководи театъра, трябва да бъде независим както самия театър. Директорът отказа. Призна публично, че е зависим от ДПС и другите управляващи партии. С наглостта си, която започна да сипе върху мен и хората като Албена Колева и Валери Йорданов, – дописки и наказания; дори и Валери, който 18 години е в Народния театър, го накараха да се изнесе от неговата гримьорна и да отиде в друга – това е знак на крайно унижение с мотива, че той е „тук замалко“.

„Онзи ден това нищожество (има предвид директора Васил Василев, бел. ред.) казало на някаква пресконференция, че за Народния театър нямало значение какви личности са там, – това пряко значи „има човек, има проблем; няма човек, няма проблем“. Явно има много голям чадър, който го защитава – сигурно от една страна е президентът, при който отидоха на крака да му се кланят и да му целуват ръка (група от НТ се яви на среща с Радев пред месец, бел. ред.), от друга страна са ДПС, от друга – моите отдавнашни приятели от ГЕРБ и Бойко Борисов. Тези хора нямат съвест, нямат морал“, заключи Морфов.

„Лошото е, че липсата на морал и съвест се оказа печелившата стратегия за кариеристите, за хората, които искат да постигнат „нещо“ в този живот. Това ли е примерът, който се дава на младите хора – че трябва да нямаш съвест и морал, за да пробиеш ?!“, попита още режисьорът.

За записа на разговора между актьора Евгени Будинов – бивш депутат от ГЕРБ, и Морфов, който депутатът от ГЕРБ Тома Биков разпространи, днес Морфов каза, че е изрязан. Че говорят на репетиция пред много актьори и преди репликата на Морфов „ти си гербаджийски боклук“ Будинов му обяснявал, че няма да отиде пак в ГЕРБ, ако Морфов го върне в пиесата „Хъшове“ поне за още една постановка, но от друга страна бил закъсал финансово, и тогава Морфов избухнал: Ти си гербаджийски боклук“.  „Какво може да бъде определението за такъв човек, дори „гербаджийски“ му е много, той просто си е боклук“, каза още режисьорът.

„Съзаклятието на лицемерите“ се казва последната постановка, която правех, но заради уволнението ми няма да се осъществи“, каза още Морфов. Скандалът в Народния театър започна миналата есен, когато Морфов изрисува вратата на пиарката Велислава Кръстева с флумастер : Вън ДПС!. Днес той напомни, че това се случва след постановка на „Хъшове“, които започват с това как хъшовете „рисуват“ по Дунава с тебешир надписи срещу султана.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране