13.05.2015 | 13:44
Алексей Петров стои зад проекта „Българската Сириза”!
Учредител на "Българската Сириза" е журналастът Иво Димитров, съпруг на Кристина Патрашкова

Подсъдимият по делото „Октопод” Алексей Петров-Трактора стои зад проекта „Българската Сириза”. За това сигнализираха депутати, които често виждали как хора на Петров се срещат в парламента с лидера на новата формация Велизар Енчев, пише бургаският сайт „Флагман“, който се управлява от Катя Касабова, съпруга на депутата от ПФ Валентин Касабов.

На една от поредните сгледи били дадени указания в кои медии имат право да се изявяват членовете и привържениците на Движението за радикална промяна „Българска пролет”. Любопитното е, че тези, които активно отразявали делото „Октопод” били светкавично зачеркнати от списъка на разрешените, в това число и сайтът Фрог нюз. За сметка на това вратите на сочения за близък до Алексей Петров вестник „Галерия”, както и изданията на #КОЙ били широко отворени за последователите на Енчев и техните идеи. Изрично се казало къде може и къде не.

Затова не е случайно, че Велизар Енчев най-често се изявява не къде и да е, а точно във вестник „Галерия”. Депутати от ГЕРБ дори смятат, че е възможно той да получава хонорари от изданието. Факт е, че досега няма никаква яснота по какъв начин се финансира в момента т.нар. „Българска Сириза”.

Енчев е интелигентен и разумен човек, затова е много странно свързването му с Алексей Петров и негови приближени, коментират колеги на депутата, който напусна редиците на Патриотичния фронт, въпреки, че бе избран с неговата листа. Те не изключиха възможността да бъде употребен, както вече се е случвало с други политици.

Интересен факт е, че един от учредителите на „Българската Сириза“ е журналистът Иво Димитров. Той е съпруг на главня редактор на вестник „Галерия” Кристина Патрашкова. За никого не е тайна, че медийното семейство от години е приближено до бившия съветник на ДАНС Алексей Петров. Освен „Галерия” те ръководят и другият медиен проект на Трактора-изданието „Свободен народ”, което уж е орган на социал-демократите на Теодор Денчев – друг близък съратник на Трактора от Съюза за стопанска инициатива.

По всичко личи, че Иво Димитров е активен участник не само в медийните, но и в политическите проекти на основния подсъдим в мегаделото„Октопод”. Преди около три години съпругът на Патрашкова взе активно участие в създаването на близката до Алексей Петров политическа партия „Свободен народ“, която се сгромоляса на изборите. Още щом се пръкна, тя не случайно насочи стрелите си директно срещу Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Първият беше атакуван с аргумента, че прокуратурата трябва да го разследва за криминални престъпления. Вторият пък си навлече гнева на организацията заради това, че се среща със симпатизанти на ГЕРБ, използвайки ресурсите на държавната администрация. За всички, обаче беше ясно като бял ден, че Трактора няма да прости за нищо на света на Цветанов за безпрецедентната акция „Октопод” срещу него и групата му.

Движение „Българската Сириза” и партия „Свободен народ” не са единствените политически сфери, в които Петров се е опитал пряко да дърпа конците. По времето на кабинета Станишев, докато колеше и бесеше в ДАНС, Петров държеше на „къса верижка” и лидерът на РЗС Яне Янев, който обаче по-късно го изостави, разбрал, че се възползват от него. Именно в този период Яне Янев се изяви като най-отявленият противник на Бойко Борисов.

Съюзът за стопанска инициатива е друг значим лост, чрез който Алексей Петров се опитва всячески да влияе на общественото мнение. Меракът на организацията е да бъде призната за национално представителна работодателска организация и да бъде върната в Националния съвет за тристранно сътрудничество и като негов член да има думата при определянето на държавната политика в социалната сфера. По време на първото управление на ГЕРБ Трактора се срещна дори с финансовия министър Симеон Дянков, което бе една от причините по-късно Дянков да подаде оставка.

През 2001 г. Съюза за стопанска инициатива бе оглавен от проф. Борислав Борисов, тогава ректор на УНСС, а сега депутат от АВБ. По това време съучредителят на застрахователните дружества „Аполо и Болкан” и „Спартак”, а впоследствие представител на акционерите на застрахователна компания „Лев инс” Алексей Петров е изпълнителен директор на организацията, като дори я представлява в надзора на НОИ.

Съдебният процес  „Октопод“ в момента се намира в задънена улица и е на път да се превърне в латино сага. След като две години се точи в СГС, беше прекратен и прехвърлен в специализирания съд. Срещу съдия Румяна Ченалова, която гледаше делото и възнамеряваше да го приключи в средата на тази година, бяха подвигнати обвинения.

Потърсен за коментар, Велизар Енчев лаконично обясни: Няма такова нещо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране