04.08.2015 | 0:27
Алексис Ципрас бил гроги, с пристъпи на гадене
Премиерът вече е по-добре, съобщиха от кабинета му

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е бил откаран в болница в петък, след като получил симптоми на задушаване по време на заседанието на парламента.

Преди почивните дни гръцкият премиер внезапно почувствал гадене и затруднено дишане и поискал лекарят му да го прегледа. Лекарите съобщиха, че оплакванията му най-вероятно се дължат на прекалено много работа и претоварване. “Той се чувства добре, най-важното е, че няма нищо сериозно”, обявиха от кабинета на премиера, цитирани от гръцкото радио “Алфа”.

През последните седмици Алексис Ципрас се намира под сериозен натиск да подпише споразумение с кредиторите и да се съгласи на строги икономии, наложени от ЕС. Премиерът е критикуван в неспазване на предизборните си обещания и неизпълнение на ангажиментите си към народа и към собствената му партия СИРИЗА, която е застрашена от разцепление.

Стресът се оказал огромен за 40-годишния премиер. Според някои източници той е получил панически пристъп още преди обявяването на референдума и се наложило да бъде откаран в болница. Явно той ясно осъзнава ситуацията в която се намира. Наскоро майката на Ципрас сподели в интервю, че е много загрижена за здравето на сина си, защото той има на главата си твърде много неща, спи много малко и почти не яде.

“Страхувам се, че нещо може да му се случи”, казала тя и добавила, че синът й няма време за семейството си, което представлява голяма трудност за всички. Междувременно гръцката терористична организация “Заговор на огнените ядра” в свое писмо отправи нови заплахи за бомбени атентати и екзекуции в страната, съобщават медиите в Атина.

Целта на подготвяните въоръжени атаки е да се предизвика хаос и дестабилизация, се казва в писмото на групировката. Членовете на организацията предупреждават още в документа, че “целите им могат да се превърнат в реалност чрез прилагане на план за действие с помощта на малки гъвкави групи, които ще набелязват мишени и ще извършват нападения”.

Гръцките власти ще отварят банковите сметки на неплащащите данъци. Това ще стане с промяна в законовата рамка за контрол върху голямото  неплащане на данъци изискана от кредиторите като условие за постигане на споразумение по третата спасителна програма за страната, съобщава в. “Имерисия”.

Законовата рамка ще разрешава на лицензирани инспектори да имат пряк достъп до данъчните декларации и до банковите сметки с цел да бъдат засичани данни в рамките на десет години назад. Проверките ще стават на четири етапа в рамките на прокурорски и финансови процедури. Под лупа ще бъдат поставяни депозити, банкови сметки и движение на капитали с цел да се установи дали има закононарушение за неплащане на данъци. Финансовите власти в момента проверяват 68 CD-та, включващи над милион и триста хиляди идентификационни номера на данъкоплатци, които или са сключвали банкови сделки за над 300 хиляди евро, или са извършвали еднократно парични преводи за над 100 хиляди евро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране