08.06.2022 | 12:36
Американски генерал: Няма никакъв начин украинците да победят руснаците
200 000 украински военни някак мистериозно изчезнаха от списъците на ВСУ

Бившият заместник командващ на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (2018-2020 гг.) генерал-лейтенант Стивън Туити с коментар за случващото се на фронта в Украйна. Коментарът му е част от дискусия за американския аналитичен тинк танк Council on Foreign Relations.

„Мисля, че войната в Донбас се обръща в полза на руснаците. И ако погледнете – говоря специално за източната част на Донбас – руснаците загърбват опитите да настъпват с цялата си мощ в Донбас и почват да зазвемат всеки един град поотделно. Дали това е Рубежное, Лиман, Северодонецк и Лисичанск, те завземат тъкмо тези градове, и напредват тъкмо по този начин.

Те не използват там голям брой бойна пехота и танкове. Те използват артилерията и по този начин постигат успех. Да, те започват да постигат напредък в източен Донбас.

Както беше официално обявено, ние се каним да обезсилим Русия. Макар че все още така и не сме определили, какво значи това. … Разликата е в това, че Русия има доста сериозна бойна мощ, която е много повече от това, с което разполагат украинците. И затова няма никакъв начин украинците да унищожат или да победят руснаците. И затова ние наистина трябва да се изясним, какво накрая значи „да обезсилим Русия“. Ще кажа и друго, че украинците никога няма да имат достатъчна бойна мощ за да изтласкат руснаците от Украйна. Как тогава ще изглежда краят на играта?

Ако наистина искате да се върне към състоянието преди 2014 г., интересно ми е да чуя начини и средства за това. Защото, от военна гледна точка, украинците нямат възможност да направят това. Просто не им стига тази възможност. Те нямат такава бойна мощ.

И също така искам да ви напомня, че много чуваме за руските загуби и малко за украинските загуби, но имайте предвид, че те също губят войници в продължение на войната. Те започнаха, имайки около двеста хиляди. А кой знае къде и колко са днес?

Затова на тях е много трудно да съберат и да поддържат необходимото ниво на професионализъм в своята армия. Затова трябва да си признаем, че те нямат възможности и средства за да се върнат към състоянието преди 2014 г.

Второ нещо, на което бих искал да обърна внимание, знаете ли, ако погледнем различни компоненти – дипломатически, информационни, военни и икономически – катастрофално не ни стига дипломатическия компонент в опита да урегулираме всичко това. Ако сте забелязали, няма дори опит да се достигне до някакви преговори, до някаква дипломация. И аз не смятам, че ще можем изобщо да го направим с оглед на това, какво мисли Путин за нас “.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране