24.08.2022 | 12:13
Американски компании продават газ на Европа заради колосалните печалби
Предизвиканата от САЩ газова криза в Европа носи огромни печалби на търговците, продаващи американски газ на европейските страни

Газовата криза в Европа носи огромни печалби на търговците, продаващи американски газ на европейските страни, доходът им може да достигне 200 млн. USD на пратка, пише швейцарския вестник Blick, който заключи, че износът на синьо гориво от САЩ за Стария свят в никакъв случай не е „алтруизъм“.

„В Европа руският газ е в недостиг навсякъде, което води до десетократно покачване на цените. Природният газ обаче остава евтин в САЩ и търговците на суровини правят огромни печалби, продавайки американски газ в Европа“, се казва в статията. Както отбелязва Blick, „в Северна Америка петролът и газът текат почти като река“.

„Американците се представиха по този начин като спасители. Износът на втечнен газ за Европа, който преди година беше само 20%, сега достигна 60%“, отбелязва вестникът. „Дали подобни действия са мотивирани от алтруизъм? Съвсем не“, заключава вестникът, припомняйки, че „разликата в цената на газа на двата континента е огромна“. Позовавайки се на изчисленията на портала за финансова информация „Бизнес инсайдър“, „Блик“ посочва, че търговците и енергийните компании получават до 200 млн. USD печалби за всяка доставка на американски природен газ за Европа. „Енергийни гиганти като TotalEnergies във Франция и търговци на едро като Trafigura и Gunvor в Швейцария са сред основните играчи в купуването и продажбата на природен газ в САЩ“, заключава вестникът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране