11.01.2022 | 10:00
Американски лобист отрича връзки с Пеевски
Лобистът на Демократическата партия Антъни Подеста е подписал лобистки договори на стойност над 2 млн. долара с български компании

„Направените твърдения за това, че г-н Подеста представлява г-н Делян Пеевски, са напълно неверни. Той не защитава и не пледира за г-н Пеевски по никакъв начин, било то във връзка с наложени санкции по Глобалния акт Магнитски или бизнес интереси“.

Това заявява в позиция адвокатът на Тони Подеста – Роналд Джейкъбс, по повод скорошни публикации в електронните медии и телевизии.

Джейкъбс казва още:

„Освен това, изложените твърдения, че г-н Подеста не е извършил необходимото по отношение на регистрирането на своята работа като лобист за български компании, са напълно необосновани. Г-н Подеста е действал в стриктно съответствие с изискванията на законите за лобизма на САЩ. По отношение на лобистите, извършващи дейност във Вашингтон, окръг Колумбия, действат два различни акта. Единият, така нареченият FARA – Закон за регистрацията на чуждестранни агенти, се прилага, когато лобистът представлява правителства или политически партии. Другият – LDA – Закон за разкриване на лобизма, се прилага, когато интереси на частни компании или физически лица се представляват пред правителствени агенции. Г-н Подеста, в изпълнение на своите задължения по закон е регистрирал всички свои клиенти съгласно изискванията по смисъла на Закона за разкриване на лобизма. Компаниите са частни лица, не правителства и следователно не подлежат на регистрация по реда на Закона за регистрацията на чуждестранни агенти и в този смисъл, г-н Подеста е изпълнил всички изисквания на действащото в САЩ законодателство.

Г-н Подеста е дългогодишен и посветен защитник на свободната преса и осъжда всеки, който се явява заплаха за журналистите“.

На 8 януари сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ съобщи, че лобистът на Демократическата партия Антъни Подеста е подписал лобистки договори на стойност над 2 милиона долара с български компании, чиито собственици се свързват с интересите на санкционирания по глобалния закон “Магнитски” олигарх Делян Пеевски. Един от договорите не е деклариран съгласно изискванията на американския Закон за чуждестранните агенти /FARA/, установи проверка на БРРД. Друг е деклариран пред Сената, но не и по FARA. По оперативна информация от източници на БРРД е имало срещи на Подеста с Пеевски в Дубай. В София той започва бизнес с “троянския кон на Пеевски” – адвокат Момчил Мондешки, твърдят разследващите журналисти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране