19.05.2015 | 20:43
Апогей на една гаргара с топлата връзка
Подкрепа за изгряващото слънце

Петър Москов, РБ, МЗ: …Г-н Местан говори за КТБ като банка на ДПС. Но не, не на ДПС. КТБ всъщност е бил дворец за фараони. Независимо от това дали са били от ДПС или не. Толкова по въпроса за КТБ. Надявам се, че и мерките на правителството, и мерките на парламента не са закъснели…

Виктор Николаев, НТВ: Гаргара ли си прави с вас (Местан), като казва – подкрепям ги и за КТБ, пък подкрепям ги и за Соломон Паси (за кмет на София), всъщност…

Анна Цолова, НТВ: …знаейки, че между вас има различия за кандидатурата.

Петър Москов: Когато има политическо решение в мнозинството тези неща така или иначе да бъдат направени, да подкрепяш решенията на мнозинството, за които има парламентарно мнозинство, всъщност означава да казваш това, че подкрепяш, че слънцето ще изгрее. То така или иначе ще изгрее. Иначе благодаря на г-н Местан, че всяка една допълнителна подкрепа за действията на мнозинството в посока прозрачност и решения на публичност на това, което се случва в КТБ, ако има пълно парламентарно мнозинство, още по-добре. Всички да решим, че тази практика трябва да бъде прекратена.

Анна Цолова: Г-н Москов, камъни във вашата градина, много сериозни. Депозитът (в КТБ) на Иван Костов, бившия лидер на ДСБ. Депозит, който е бил с преференциални условия, рязко след това става универсален, така че Фондът да изплати парите му.

Петър Москов: Моля ви, наистина, не ме питайте дали Иван Костов, дали Коста Иванов или друг човек има депозит в банка. Това са лични въпроси.

Виктор Николаев: За Коста Иванов не, но за Иван Костов…

Петър Москов: Каква е разликата?

Виктор Николаев: Че Иван Костов не е Коста Иванов.

Петър Москов: Ама каква е разликата дали Коста Иванов или Иван Костов може да има депозит в банка? Дали е имал, каква е характеристиката на тоя депозит, при какви условия – моля ви…

Анна Цолова: Това е бившият лидер на партията, част от която сте и вие.

Петър Москов: Ама аз също имам депозит в друга банка, не в КТБ. Искате да ви отговоря защо имам 9 000 лв в ПИБ примерно, или какво трябва да кажа?

Виктор Николаев: Не, не, не. Става въпрос за целия възход, на който бяхме свидетели – КТБ, Цветан Василев – който, мнозина казват, започва от времето на Костов, развива се при Бойко Борисов, та да стигне апогея си при Орешарски.

Анна Цолова: Въпросът е толкова ли е лесно да се разграничите от този възход предвид топлата връзка с Иван Костов.

Петър Москов: Аз нито съм се присъединявал, за да се разгранича. Нека да кажем фактите. Възходът на тази банка започва години след като ОДС е управлявало между 1997 и 2001 с министър-председател Иван Костов. Вече отдавна нямат никакво отношение към лостовете на властта. Това е формалният факт и моля той да бъде оценен.

Виктор Николаев: Морално и етично ли е това, което Костов е направил, е въпросът.

Петър Москов: Всеки човек има правото да охранява собствените си влогове по начин, по който намери за добре. Колкото е морално и етично да го направи г-н Вежди Рашидов, толкова е морално и етично да го направи г-н Костов.

Анна Цолова: А морално и етично ли е?

Петър Москов (въздиша): Вижте, възможността да имаш различен вид преференции винаги за мен е била странна, но аз не мога да отговарям за конкретните, персонални, лични действия за пари, които са чисти, които са с ясен произход и т.н., по какъв начин ги менажират хората. Дали те се казват Борисов, Костов, Москов или т.н. Няма никакво значение. И ако това е проблем и част от проблемите, свързани с това, че в КТБ се оказа, че няма – колко? – 3 млрд и половина, нека да кажем, че това е проблем. Но не е това. Проблемът е свързан с начина, по който са били раздавани кредитите на кухи фирми. И тука, аз да кажа, че съм съгласен с г-н Местан!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране