29.11.2022 | 19:23
Артисти от Народния театър: Кръстева да се маха, за да не се разправяме с нея!
Нека го направи, ако има достойнство, заявиха актьорите, които организираха протест

Протест на актьори от Народния театър „Иван Вазов“. Причината е напрежение в културната институция, което продължава вече месец.

Скандалът започна в края на октомври, когато режисьорът  Александър Морфов надраска врата на кабинета на пиара театъра Велислава Кръстева.

Министърът на културата Велислав Минеков заговори за политически назначения и поиска пълна проверка на театъра и новото му ръководство. Последваха и оставки на ключови лица, сред които Захари Карабашлиев и Явор Гърдев.

„Г-жа Кръстева е предпочела да е PR на Ахмед Доган и това е причината за протеста на Морфов. Нека не слагаме каруцата пред коня. Решението е госпожа Кръстева да напусне театъра“, коментира Галина Тонева, филмов продуцент.

„И аз така мисля. Нека го направи, ако има достойнство, за да не се разправяме ние с нея“.

Протестът е в подкрепа на Александър Морфов. Този човек беше почти изгонен, а спектаклите му напълниха залите“, добави Валери Йорданов, актьор и организатор на подписката.

„Нямам коментар“ – беше лаконична по телефона Велислава Кръстева, потърсена за позиция.

Актьорите подеха подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов. Искам да покажа несъгласието си с определени политики, които нахлуха в театъра, където нямат място, заяви актьорът Валери Йорданов, който е организатор на подписката в подкрепа на главния режисьор на Народния театър.

Йорданов обясни, че неговата идея за подписка се е появила вчера. „Вече искам да употребя и използвам всички законни средства, за да обърна внимание, че не е редно това, което се случва”, отбеляза той.

Актьорът определи решението си като емоционално. „Срещам подкрепа в хората. Виждам, че все пак българинът малко от малко започна да се отърсва от страховете да изкаже мнението си и да напише в името си”, каза още Йорданов. Той посочи, че очакват подписка от Пловдив със стотици гласове, но освен оттам очакват подкрепа и от други градове.

Днес от Брюксел служебният министър на културата Велислав Минеов също коментира продължаващия казус в Народния театър. Според Минеков въпросът вече очеиздвадно е придобил политически характер, като се има предвид последните изказвания на лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в подкрепа на ПР-а на театъра: „Като си депесар, да те изселят на Марс ли?“

Минеков е категоричен: „На кантар не може да бъдат поставяни двама-трима чиновници, а от другата страна да стоят имена, изградили себе си с години, разпознаваеми и които са част от славата на България. Това е абсолютно недопустимо.

Минеков посочи, че в Народния театър има още политически представители, които „чакат бурята да мине“. „Бурята няма да мине“, посочи лаконично Минеков. Той добави, че изходът зависи и от министъра на културата: „Последният акт в пиесата може да бъде от министъра!“, предупреди Минеков.

1 коментар

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ГЮВЕНДИ ХАНЪМ се е ухилила радостно в очакване на’рязаните карабини’,докато харем-ханъмите я подготвят за срещата.Срам и позор за т.н.’народен театър’.Тази ли долнопробна шафрантия трябва да го представлява.
    Абе творци ли сте или скворци.Стига с тия апели и прочие простотии.Возмете гьостериците и издухайте тая мръсница,велислава,някоя си у гюбрето.С лакардии и празни приказки не става.
    ‘Артисти от Народния театър: Кръстева да се маха, за да не се разправяме с нея!’Ей,най-сетне.Дойде ви акъла в тиквите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране