15.12.2022 | 11:42
Аржентина – Франция е финалът на Мондиал 2022
"Петлите" надвиха Мароко с 2:0

Световният шампион Франция не допусна изненада и ще защитава титлата си във финала на Мондиал 2022 срещу Аржентина. Това стана факт, след като „петлите“ отстраниха с 2:0 сензацията Мароко.

Първият африкански тим, стигнал до топ 4 на планетарен форум в историята, бе подкрепян от над 45 000 зрители на стадион „Ал Бейт“ в Ал Хор, но загуби след попадения преди и след почивката.

През първото полувреме пък всеки от двата отбора удари по една греда, за да бъде решено в крайна сметка всичко с голове на Тео Ернандес (5) и на резервата Рандъл Коло Муани (79).

„Петлите“ започнаха вихрено срещата и откриха резултата още в 5-ата минута. Тогава Антоан Гризман подаде на Килиан Мбапе, чийто изстрел бе блокиран, но топката стигна до Тео Ернандес на далечната греда, който с акробатично изпълнение я прати в мрежата от малък ъгъл.

Така отборът на Мароко допусна първи гол, реализиран от съперник на това Световно, тъй като допреди това бе инкасирал само веднъж и то след автогол при успеха над Канада с 2:1 още в групите.

Отговорът на африканския тим не закъсня. В 10-ата минута Азедин Унахи стреля от дистанция, но Юго Лорис се намеси.

Само 6 минути след това Франция бе на сантиметри от удвояване на резултата, след като Оливие Жиру стреля от воле, но в страничната греда.

Не след дълго дойде още една лоша новина за мароканците, защото капитанът им Ромен Саис се контузи и трябваше да бъде заменен принудително.

Последваха равностойни минути до 33-ата, в която Чуамени стреля мощно, но неговият съотборник Жиру спря топката преди тя да стигне до вратата.

В 40-ата минута Рафаел Варан засече от въздуха центриране от корнер, ала покрай целта, а в 44-ата гредата помогна и на световните шампиони. Жаудад Ел Ямик изпълни една задна ножица и Лорис отклони кълбото, което се отби в страничната греда.

Така почивката дойде при резултат 1:0 за Франция, което накара мароканският селекционер Уалид Реграги да направи още една рокада, заменяйки Нусаир Мазрауи с Яхия Атиат-Алах.

Това се оказа добър ход, защото второто полувреме започна с натиск на „атласките лъвове“.

Те се настаниха в половината на „петлите“ и първо резервата Атиат-Алах се размина с топката, а после Ибрахима Конате трябваше да се намесва решително.

Франция започна да разчита на контраатаки и на скоростта на Килиан Мбапе в предни позиции, но той бе спиран с твърди и чисти, според рефера единоборства, след което започна леко да накуцва.

Въпреки това, звездата на ПСЖ остана на терена, а Дидие Дешан реши да замени Жиру с Маркус Тюрам в средата на втората част.

Междувременно статистиката показа, че Мароко притежава топката в 74% от времето след почивката, докато Франция трудно изнасяше топката в половината на опонента.

Това се промени след 70-ата минута, когато сякаш и умората си каза думата, тъй като африканците започнаха да губят все повече единоборства и да разчитат на нарушения, за да спират бързите атаки на „петлите“.

След една такава в 74-ата минута Уесли Фофана стреля отблизо във външната част на мрежата, но 5 минути по-късно Франция удвои.

Килиан Мбапе се разходи като на парад през почти цялата защита на Мароко и опита изстрел, който рикошира в крак на съперник и топката стигна до появилият се 44 секунди преди това Рандъл Коло Муани, за да може той да я прати в мрежата – 2:0.

До края повече попадения не паднаха, защото в добавеното време Жул Кунде изчисти топката пред голлинията, така че Франция уреди финал с Аржентина в неделя, докато Мароко ще спори с Хърватия за третото място на Световното в Катар.

Франция – Мароко 2:0
1:0 Тео Ернандес (5)
2:0 Рандъл Коло Муани (79)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ФРАНЦИЯ: 1. Лорис (к), 24. Конате, 4. Варан, 5. Кунде, 13. Фофана, 22. Тео Ернандес, 8. Чуамени, 11. Дембеле, 7. Гризман, 10. Мбапе, 9. Жиру;

Селекционер: Дидие Дешан;

МАРОКО: 1. Боно, 5. Ажер, 4. Амрабат, 6. Саис (к), 2. Хакими, 8. Унахи, 18. Ел Ямик, 3. Мазрауи, 7. Зиеш, 17. Буфал, 19. Ен-Несири;

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране