09.03.2023 | 21:03
Асансьорът става златна екстра в България
Подемниците без щит ще бъдат спрени от движение от януари 2024 г., е категоричното изискване на наредба за безопасна експлоатация

Абонаментното обслужване и ремонтът на асансьорите в жилищните сгради поскъпна с около 25% от началото на тази година и респективно следва да напомпа такса „вход“, каквато се събира от живеещите в сградите семейства. До 31 декември на всички асансьори в блоковете трябва да бъдат монтирани предпазни щитове под кабината, които да предпазват хората от падане в шахтата под устройството.

Подемниците без щит ще бъдат спрени от движение от януари 2024 г., е категоричното изискване на наредба за безопасна експлоатация. Преди дни собственици на жилища в жк „Люлин“ в столицата бяха уведомени, че от 1 януари 2023 г. месечната такса за технически проверки и ремонти на техния асансьор се увеличава на 120 лева. 96 лева месечно е струвало обслужването от техниците до края на миналата година. Още 4 лева на месец струва абонаментът за връзка с дежурния техник при засядане на кабината между етажите, обясни касиерка на етажната собственост.

Поддържащите жилищни асансьори фирми са лицензирани и са длъжни да проверяват всеки месец устройството дали е изправно и дали са изпълнени всички европейски изисквания за безопасната му експлоатация. Веднъж годишно лицензиантът се проверява от инспектори на ДАМТН. Предпазният щит с монтажа му ще струва 360 лева, обяснява фирма за обслужване на асансьора и предупреждава, че тъй като е невъзможно да постави на всички нуждаещи се от предпазен щит асансьори едновременно, защитната преграда трябва да се плати до края на юли. 70-80% от жилищните асансьори са опасни и част от тях са за спиране, показват данните на българската асансьорна асоциация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране