15.03.2023 | 22:25
Асен Василев: Опитват се да плашат с фалит на държавата, за да ви откраднат няколко милиона
Има чадъри над определени фирми, каза той

„Служебният кабинет се държи като кабинет на ГЕРБ. Това се прави с една единствена цел да се плашат българските граждани“, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Асен Василев в предаването „Лице в лице“.

„Всичко това се прави, за да се изплащат хората и да им се каже, че най-доброто, което могат да имат е стабилна бедност. Не може в България да има нормална социална политика без да се вдигат данъците. Когато парите отидат в увеличение на заплатите и пенсиите не могат да се откраднат няколко милиона“, смята Василев.

Той определи като непрофесионално изказването на неговите опоненти, че за високата инфлация е виновна финансовата политика на кабинета “Петков”.

„Това, което те казват: вдигнаха се доходите на хората, и тъй като те имаха повече пари цените се вдигнаха, защото няма достатъчно стока. При нас обаче е така ние внасяме 70% от месото от Европа, внасяме 50% от зеленчуците, 45% от яйцата внасяме от Европа. Цените в българските магазини зависят от това какви са цените в Европа. Колко пари трябва да раздадем на българските граждани, за да се вдигнат цените? Цената се вдига, защото скочиха производствените разходи”, каза Василев.

По думите, ако се види инфлацията като числа в Източна Европа у нас тя е най-ниска. “В страните в еврозоната инфлацията е по-ниска, защото са по-богати и храните им са по-евтини. Инфлацията е висока, защото се напечатаха пари по време на COVID пандемията, които се развъртяха в Европа”, смята той.

“Най-добрата защита при този инфлационен процес е доходите на хората са растат. Това е защитата, няма как. Цените у нас ще бъдат европейски, трябва и доходите да станат европейски, това е начинът да не сме бедни”, добави Василев.

“2021 г. фискалният резерв в БНБ на влог е 8,8 млрд. лв. Това е по управлението на Борисов. През февруари 2022 г. има малко над 9 млрд. лв., в момента по последни данни на МФ към края на януари има 16,4 млрд. лв. С тези пари може да се направи всичко. Притеснителното са приходите. Приходите от ДДС със 100 млн. лв. по-малко от тези, които са събрани миналата година, а трябва да са с 300 млн. лв. повече. Има чадъри над определени фирми”, коментира той.

1 коментар

  1. Нищ духом каза:

    Кокорчо, дебил аскьойски, айде бегай на Кенана!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране