31.10.2022 | 11:23
Асен Василев плаши Радев: Ако пак управляваме, гответе се за лустрация на службите
Президентът брани секретните звена, всичко подавали към прокуратурата, проблемът бил в нея

Да се готви за лустрация на службите намекна бившият вицепремиер и съпредседател на Продължаваме промяната Асен Василев към президента Румен Радев в рамките на днешните консултации за съставянето на бъдещ кабинет на „Дондуков“ 2.

Въпреки че изрази явен скептицизъм за реализирането на втория мандат (който Радев би връчил именно на ПП след първия – на ГЕРБ) за конституирането на редовно правителство, Василев остро постави на дневен ред въпросът не просто за съдебна реформа, но и в цялата система на сигурност в страната.

А причините за исканата от него чистка на секретните звена е:

За да могат службите да противодействат адекватно на всички опити за дестабилизация на правителството и да подават анвременна и пълна информация към съдебната власт за корупционните модели и практики.

С това Василев даде за пръв път ясно да се разбере, че има информация за външна намеса при падането на кабинета „Петков“.

Радев обаче изненадващо зае отбранителна позиция спрямо Василев и напомни, че службите имат конкретни правомощия. Държавният глава реши да предприеме защита на звената, като каза, че всички данни от тях са били навременно подадени към прокуратурата, включително за корупционните схеми. И даде за пример строителството на АМ „Хемус“ – казус, по който имало огромен обем работа. Той „препоръча“ на ПП да насочат усилия не към чегъртане на службите, а за реформа на пркуратурата така, че данните за злоупотреби бързо да намирали своето развитие именнно от държавното обвинение.

Закачка между Василев и Радев имаше и по темата за доставките на газ и цените на азерското синьо гориво.

А по повод заявките за разговори с ГЕРБ, бившият финансов министър отсече: „Не става с контактьори. Такава позиция в българския политически живот не съществува“. А Кирил Петков допълни:

„Очакваме от първия мандат да се поеме голямата, тежка отговорност и политическата сила да направи това, което направихме ние миналия път (като визира 2-седмичните преговори в столичния мол – б.р.). Не става с лозунги и с медийни изяви, а с много работа“.

2 коментара

  1. Мунчо каза:

    Знам, че от Брюксел и Вашингтон притискат ГЕРБ за коалиция с ПП и ДБ. Но, ако Бойко Борисов им клекне безпрекословно, това ще има тежки последствия за неговата партия. Ако Кирил Петков и Христо Иванов наистина искат да има редовен кабинет, да се държат като редовни политици, а не като пиар истерици.

    Соня Колтуклиева

  2. Ром каза:

    Кирчо и Кокорчо са деца-дебили, селски идиоти!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране