14.08.2022 | 20:27
Асен Василев се врътна: Ако Газпром подадат евтин газ – защо не?
Само преди месец той бе категоричен, че никога няма да има преговори с Газпром

Ако „Газпром“ могат да подадат евтин газ, който да сложим в Чирен, и след това да знаем, че ни е гарантирано да си го ползваме – защо не. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев пред bTV.

Не мисля, че решението трябва да е базирано на идеология. Трябва да е базирано на това доколко сигурни са доставките и коя е най-ниската цена. В момента виждате, че „Газпром“ не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и въобще не подава газ или не подава в пълен обем“, уточни той.

Бившият финансов министър напомни, че доставки от „Газпром“ може да има и по действащия договор.

Пред БНР Василев подчерта, че правителството не се е отказвало от договора с „Газпром“ по правилата, по които е бил сключен: „С „Газпром“ продължаваме да имаме договор и всеки ден сме изпращали заявка за получаване на количества. Няма един договор в Европа, по който „Газпром Експорт“ да си изпълнява задълженията… Газ ще има“.

По думите му упреците за хаос в енергетиката и липса на газ от страна на служебното правителство и на президентството са неоснователни.

„Газ има, цените са вързани с борсовите цени. В момента няма доставчик, който да подава газ на не борсови цени, изключая дългосрочния договор с Азербайджан, който е директно свързан с интерконектора“, заяви той пред bTV.

2 коментара

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ‘Асен Василев се врътна…’
    Ми това е типично за ПЕДАЛИТЕ-много лесно се/ги-връткат.Та и наша АСЕНКА така…Пляс,пляс педалите,пляс,пляс педалите-водно колело и връз него-наша АСЕНКА…

  2. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ‘Асен Василев се врътна…’
    Ми това е типично за ПЕДАЛИТЕ-много лесно се/ги-връткат.Та и наша АСЕНКА така…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране