15.04.2016 | 22:06
“Атака” иска съд за неосманиста Местан
Основателите, учредителите и последователите на ДОСТ са маша на турския сепаратизъм у нас

“Атака” се възпротиви остро срещу създаването на “Демократи за отговорност, свобода и толерантност” (ДОСТ) от бившия лидер на ДПС Лютви Местан. В декларация, прочетена от парламентарната трибуна на 15 април от народната представителка Магдалена Ташева, се изразява безпокойство от сформирането на неоосманска партия в България под името ДОСТ, което на турски означава приятел. “Възмутени сме и от бездействието на българските правоприлагащи институции пред лицето на поредния агресивен акт на Анкара, насочен срещу териториалната цялост и националната сигурност на страната ни”, отбеляза Ташева.

Според “Атака” основателите, учредителите и последователите на формацията са маша на турския сепаратизъм у нас и дори не го крият, а “напротив – те го заявяват гръмогласно и на сборищата си, пред български и чуждестранни медии и даже в Народното събрание”. Атакистката припомни наглото изказване на турския депутат Едип Семих Ялчън и заместник-председател на Партията на националното действие, която според нея е фасадата на неонацистката групировка “Сивите вълци”, че “където се говори турски език – там е нашата родина”.

Ташева напомни, че в България има селища, където се говори на турски език, и думите на Местановия гост представлявали открито обявяване на война за анексиране на тези български територии. “ДОСТ е троянският кон на Турция в България. Нашата страна ще се превърне във втора Сирия…. Програмата на новата партия ДОСТ не е нищо повече от некролог на Третата българска държава…”, смятат хората на Сидеров и настояват формированието на Местан да бъде забранено. Нещо повече, те са на мнение, че последователите му трябва да бъдат съдени за предателство към родината.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране