09.01.2022 | 20:49
Атанас Чобанов е заплашен с покушение в България
Чуждо правителство информирало журналиста, че има заплаха за живота му

Журналистът Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт Bird.bg, e информиран от чуждо правителство, че е под „непосредствена заплаха“. Информацията бе съобщена в twitter профила на медията.

„В петък в 12:05 получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай. Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111 място по медийна свобода“, коментира Чобанов пред Mediapool.

Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, OCCRP съобщи в Туитър, че разполага със сериозна и достоверна информация за заплаха срещу българския журналист Атанас Чобанов.

В позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България се призовава българските власти да предприемат всички необходими мерки за защита на журналиста.

„Настояваме да се направи всичко възможно, за да се установи и неутрализира евентуалният източник на заплаха. Поради естеството на работата си, разкриваща корупция и нередности, разследващите журналисти са в уязвима позиция и е отговорност на институциите да ги защитава от всякакви посегателства на кръгове, които биха имали интерес да заглушат гласа им. Понякога тези кръгове се чувстват недосегаеми точно защото институциите не предприемат действия след журналистически разследвания, доказващи злоупотреби. При липса на реакция от страна на държавата, журналистите понякога остават единствените неудобни, които пречат на реализацията на мащабни престъпни схеми или корупция на високо ниво“, се казва в позиция на организацията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране