05.11.2022 | 12:18
Атанасов предлага Борисов да подкрепи правителство с втория мандат, но “да си стои в Банкя“
"Демократична България" е готова за коалиция с ГЕРБ!

Съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да подкрепи правителство с втория мандат, но без да участва в него.

„Аз с Борисов не си говоря, но знам какво казва на Христо Иванов и на Кирил Петков, когато им се обажда – търси път. Като искаш да причислиш ГЕРБ към реформаторските сили, трябва да подкрепиш втория мандат и да си седиш в Банкя. Ние предлагаме с втория мандат да се състави правителство на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ с подкрепата на ГЕРБ, без ГЕРБ да участват в правителството“, каза Атанасов пред БНТ.

Според него българската общественост очаква да се направи правителство, но това не означа правителство на всяка цена. Атанасов допълни, че си дава сметка, че Борисов е в много неизгодна ситуация, защото много му се иска (на лидера на ГЕРБ) да направи правителство с ПП и ДБ, но „този парашут няма да му се отвори и той го разбира“.

„Другият му ход е да предложи правителство на малцинството и то може да бъде избрано. С гласовете на ДПС – досегашният му скрит съюзник, може би от БСП, „Възраждане“, коментира съпредседателят на ДБ.

По думите му от ДСБ са излезли с предложение преди 20 дни – Борисов да върне първия мандат и да заяви готовност да подкрепи правителство, предложено с втория мандат.

„Рисковете за избори по март са много вероятни. Рисковете са по-ниска избирателна активност, купуване на гласове.  Докато аз съм съпредседател на ДБ, ние няма да подкрепим правителство на Бойко Борисов с първия мандат“, посочи още той.

Попитан за решението на президента Румен Радев да бави консултациите за съставяне на правителство, ген. Атанасов коментира ,че не му е лесно да коментира поведението Радев, но според него на хората в служебното правителство им се е усладила изпълнителната власт.

„Не изключвам да се бави топката умишлено, за да се задържи изпълнителната власт, а може би и още едно служебно правителство.  Вижте какво се получава, че до края на октомври правителството трябва да внесе проектозакон за бюджета, но то отказва. Трябва наистина редовно правителство, но не на всяка цена“, заяви ген. Атанасов.

Той не отрече, че по определени теми има мнозинство, съставено от ДБ, ПП и ГЕРБ, като допълни ,че в това няма нищо лошо. Според него тези външно политически знаци е важно да бъдат давани.

Съпредседателят на ДБ разкри, че преди две седмици са имали среща с украинския посланик в България, който е знаел „с подробности с какво разполагаме и какво ни е излишно, както и какво може да им е полезно“.

Атанасов допълни, че най-вероятно ще има съпротива от правителството на Радев, но се надява, че НС ще наложи волята си и България ще изпрати оръжие на Украйна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране