31.05.2023 | 11:10
Атанасов: Президентът щеше да ни набие
Лидерът на ДСБ брани Борисов: Свалянето на имунитета торпилира съставянето на кабинет

„Снемането на имунитета на Бойко Борисов зависи от него. Тук има специфика. Делото се влачи от три години. По закон максималният срок на разследване е 2 месеца. Това е от делата на трупчета. През този период от време Бойко Борисов нямаше имунитет. Това е целенасочена атака срещу Борисов и е атака, която цели да се провали вторият мандат за съставяне на правителство“. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ съпредседателят на „Демократична България“ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

„Има кампания за дискредитиране на втората политическа сила, организирана от кохортата на президента. Какво е това отношение на президента? Държавният глава, който ни е поканил да ни връчи мандата щеше да ни набие и ни изгони. „Ето ви папката, но да ми я върнете празна“ – това не е това работа, г-н Радев“, посочи Атанасов.

В понеделник Румен Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ с думите „той вече е дискредитиран“.

„Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания заради торпилирането на българския суверенитет“, заяви държавният глава.

„Ние не сме перална машина. Борисов нека се бори и защитава. Дали и какво има в папката за „Барселонагейт“ – аз не знам. Аз съм сигурен, че ако Борисов нямаше имунитет, вчера още щяха да го арестуват, за да се нагнети обстановката и да не се позволи на ГЕРБ да даде подкрепа за втория мандат“, подчерта той.

„Гешев и Радев работят да не се създаде правителство. Служебната власт има интерес да продължи до местните избори, тъй като има замисъл в президентската институция една част от служебните министри да бъдат издигнати от инициативни комитети за кметове. Всеки политически проект, създаден от президент, катастрофира“, каза Атанасов.

„Някои позиции ще бъдат променени, за да придобие правителството експертен профил. Право е на Николай Денков да подбере кандидатите за министри. Той води разговори, за да окомплектова екип. Ние сме му дали мандат да подбере и предложи. Парламентарната група ще го гласува. Трябва да бъде съгласувано и с Мария Габриел“, уточни председателят на ДСБ.

„Обнадежден съм, че ще се създаде редовно правителство с втория мандат с подкрепата на ГЕРБ“, коментира съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

По повод казуса със службите ген. Атанасов, който е бивш шеф на контраразузнаването, коментира, че изпълнителната власт трябва да има инструментариума да управлява тази сфера. Той счита, че президентът няма отношение към осигуряването на обществения ред и сигурността и няма защо да назначава шефовете на службите.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране